Berlin – tredje största svenska maran

Årets två snabbaste maratontider noterades i Berlin genom kenyanerna Geoffrey Mutai (t.v.) och Dennis Kimetto som sprang på 2.04.15 respektive 2.04.16.

Josephine Ambjörnsson svarade för den bästa svenska insatsen i Berlin Marathon som med 1 300 anmälda löpare från Sverige är årets tredje största maratonlopp när det gäller svenska deltagare.

Endast ASICS Stockholm Marathon och Jubileumsmarathon har i år fler blå-gula löpare.
Berlin Marathon, som nu genomfördes för 39.a gången, har länge varit en populär tävling för svenska löpare. Loppet ligger bra tidsmässigt, och det är fri anmälan till Berlin Marathon.
Det innebär att utländska löpare inte tvingas gå via en godkänd resebyrå för att få en startplats, som fallet är vid t.ex. New York Marathon och London Marathon.
För svenskar är det tämligen enkelt och billigt att ta sig till den tyska huvudstaden.

Banan i Berlin är flack och snabb. I år var det bra väder för maratonlöpning. När loppet startade klockan 9 på söndagsmorgonen var det nio grader varmt. Temperaturen steg sedan till 14 grader ett par timmar senare. Under hela loppet var det obetydlig vind.

Joesephine Ambjörnsson från Hässelby hade hoppats kunna förbättra sitt ett och ett halvt år gamla personbästa 2.45.31.
Hon höll planerat tempo i drygt halva loppet. 21.1 km passerades på 1.21.38. Strax före 25 km fick hon känning av kramp i magen, och tempot sjönk med 20 sekunder per kilometer.

Josephine kom på 19.e plats. Hennes bruttotid (från startskott till mål) var 2.50.10. Nettotiden (från passering av startlinjen till passering av mållinjen) var 2.49.53.
Det innebär att Josephine, precis som ytterligare fem av de 20 första i damklassen inte passerade startlinjen förrän det gått minst 15 sekunder sedan starten.
– Jag är nöjd med placeringen, men inte med tiden, kommenterar Josephine.

Årets SM-trea Josefin Gerdevåg frånÖrebro kom på 22.a plats med nytt personbästa 2.52.38. Hennes nettotid var 2.52.13.

Klubblöse Carl Fredrik Danielsson var bäste svensk på herrsidan med på 45.e plats med nytt personbästa 2.29.32 (netttotid 2.29.28).

Drygt 40 000 löpare var anmälda till Berlin Marathon som både är ett av världens största och ett av världens bästa maratonlopp.
På herrsidan dominerade de kenyanska löparna som tog de nio första platserna. 31-årige Geoffrey Mutai vann på nytt världsårsbästa 2.04.15 efter en spurtduell med sin träningskompis Dennis Kimetto.
Mutai, som tog hem Boston Marathon i fjol, hade 14.18 på halvmilen mellan 30 km och 35 km. Kimetto noterade nu den snabbaste tiden någonsin för en debutant med 2.04.16. I våras vann han Berlin Halvmarathon,
På damsidan segrade Aberu Kebede från Etiopien med, 2.20.30. Det var hennes andra vinst i Berlin.