Favoriten vann till sist

Adhanom Abraham på väg mot årets femte SM-seger. Foto: DECA Text o Bild.

Årets svenska mästerskap i terränglöpning avslutades i ett blåsigt Uddevalla med att tävlingarnas på förhand störste favorit Adhanom Abraham från Eskilstuna försvarade sin fjolårsseger på 12 km.

Abraham, som överraskande blev spurtbesegrad av Jonas Leandersson i lördagens SM-lopp på 4 km, tog nu tidigt kommandot vid söndagens 12 km. Han var ensam i täten efter det första 2 km varvet och höll sedan högt tempo.4 km passerades på 12.00 – en tid som räck till nionde plats i lördagens 4 km-lopp.
Den klunga på fyra-fem löpare som försökte hänga med Abraham tunnades ut för varje varv som avverkades, och snart var Abraham ensam i täten Han vann till sist med 23 sekunders marginal till hemmafavoriten Mustafa Mohammed, Hälle.
VM-löparen i maraton, David Nilsson från Högby, följde inte med i rusningen i början av loppet. Han avslutade sedan starkt och blev fjärde man, med samma tid som loppets bronsmedaljör.

Adhanom Abraham har dominerat svensk löpning det senaste året. Han kommer från Eritrea, men har bott i Sverige tillräckligt länge för att få tävla i SM.
I fjol höstas vann han både 4 km och 12 km vid terräng-SM. I år har han tagit fem SM-guld; 10 km landsväg, halv maraton, 5 000 m och 10 000 m banlöpning och nu alltså 12 km terränglöpning.

Adhanom Abraham hoppas få sin ansökan om svenskt medborgarskap beviljad nästa år. Sker det tidigt under 2016 blir Abraham högaktuell för en plats på 10 000 m eller halv maraton vid friidrotts-EM i Amsterdam nästa sommar.

25-åriga Sara Holmgren från Sävedalen tog täten redan i den första backen direkt efter start och sololöpte sedan till en klar seger på damernas 8 km. Hon vann med en marginal på 16 sekunder till Hälles medeldistanslöpare Linn Nilsson. Frida Aspnäs från Spårvägen var trea, distanserad med 15 sekunder av Nilsson.
16 löpare genomförde loppet. Endast en löpare som tagit medalj på något av de sex SM-lopp på distanser från 5 000 m och uppåt kom till start. Sarah Lahti, som enkelt vann lördagens 4 km, avstod att starta på den dubbla distansen för att inte riskera en ny skada nu när det är dags att inleda grundträningen för nästa säsong.

Terräng-SM lockar endast de närmast sörjande som åskådare. Det är ett tappert gäng ledare och tränare som följer tävlingarna tillsammans med aktiva som redan tävlat, eller som väntar på att det ska bli deras tur att springa.
När SM-helgen avslutas på söndagseftermiddagen med herrarnas 12 km är det nästan folktomt runt banan eftersom många av ledarna, tränarna och de aktiva då har åkt hem.
Det skulle sannolikt vara samma personer längs banan om SM avgjorts i Kristianstad eller i Östersund som det nu var i Uddevalla.

Svenska Friidrottsförbundets representanter ger det bästa för att hålla skenet uppe.
Styrelseledamoten Johan Storåkers kallar i sitt välkomstanförande terräng-SM för en av idrottsårets höjdpunkter. Troligen är det inte många av dem som var på plats i Uddevalla som håller med honom.
På förbundets hemsida berättas det inför terräng-SM om ” Jämna kvinnliga startfält i Uddevalla”. Det är korrekt, om man accepterar att startfälten är jämndåliga.
När terräng-SM för tre år sidan flyttades från våren till hösten, efter en intensiv kampanj ledd av landslagsledaren Ulf Friberg, var motivet att terräng-SM skulle innebära starten för den svenska satsningen mot terräng-NM och terräng-EM senare på säsongen. När inte en enda av de normalt tio bästa kvinnliga löparna springer 8 km, vad finns det då att bygga på inför NM och EM?