GöteborgsVarvets seedningslopp gör succé

Full fart på Volvos gamla testbana i Uddevalla i den första upplagan av GöteborgsVarvets seedningslopp i Uddevalla.

Man hade hoppats på 300 löpare. Det kom 447. På lördagen avgjordes det första Göteborgsvarvets seedningslopp i Uddevalla. Succén med Göteborgsvarvets seedningslopp sprider sig över Sverige. Totalt blir det 18 lopp innan året slut.

– Vi täcker stora delar av Sverige och har lopp från Helsingborg i söder till Umeå i norr, säger Tommy Bäckström som är samordnare för seedningsloppen i GöteborgsVarvets organisation.

Bakgrunden till seedningsloppen är naturligtvis det stora intresset för GöteborgsVarvet. Världens största halvmaratonlopp har drygt 60000 deltagare att fördela i 31 startgrupper. Både deltagare och arrangörer tjänar på att löparna hamnar i rätt grupp. De snabbaste löparna först, sedan ordnar man efter tidigare lopp, ibland efter andra resultat. Sedan finns alltså möjligheten att avancera i startgrupperna med ett resultat från ett seedningslopp.

GöteborgsVarvet 2014 blev fulltecknat redan höstas. Har man ingen startplats kan man ändå springa ett av vårens lopp som blir seedningsgrundande för 2015 års lopp.
– Bara att ställa upp i ett seedningslopp gör att man får en bättre startposition, sedan tittar vi även på tiderna för i vilken startgrupp man placeras in i, säger Tommy Bäckström.

Lokal förankring
En förklaring till succén med seedningsloppen är att de alltid ordnas av lokala löparklubbar. Tommy Bäckström & Co har under många år missionerat i västsverige och byggt upp samarbeten. Tillsammans med klubbarna har man dragit igång träningskvällar och sett till att många ledare fått gå Svenska friidrottsförbundets löptränarutbildning.
– Vi tar hand om anmälan, ser till att det blir chiptidtagning och att banan är kontrollmätt, säger Tommy Bäckström. Sedan fixar den lokala klubben resten.

Årets första seedningslopp ordnades i lördags i Uddevalla. Volvos gamla testbana fick ny användning när 447 löpare sprang loppet för första gången.
– Jag är faktiskt inte anmäld till varvet men blir ju lite sugen nu. Jag ska försöka nästla mig in på något sätt, sade segraren Elias Björnsson till Bohuslänningen efter målgång.
Elias gjorde den kontrollmätta milen på imponerande 31.59. Johanna Appelryd vann damklassen på 40.02.

Helsingborg fortsatte seedningsloppsturnén på söndagen. Daniel Strandberg, Malmö AI, vann herrklassen på 34.04 och Anna Bjurman, IS Göta, damklassen på 39.12. Totalt drygt 700 löpare sprang loppe
Lägg därtill helgens lopp på Fuerteventura där 60 deltagare sprang ett lopp ett seedningslopp i samband med den träningsvecka som ordnas av Apollos träningsanläggning Playitas.

Fler lopp kommer i höst
Under våren återstår lopp i Mantorp och i Göteborg. I höst börjar seedningslopppen för 2015 enligt följande:
17 augusti: Borås
23 augusti: Uppsala
30 augusti: Växjö
6 september: Arvika
13 september: Strömstad
21 september: Borlänge