Isabellah laddar om för största tjej-halvmaran

Isabellah Andersson vann premiären för Women's Health Halvmarathon i fjol och siktar på en ny seger när Europas största halvmara för kvinnor avgörs på lördagen.

Isabellah Andersson unnar sig bara några dagars vila efter sitt historiska 26:e SM-guld. Redan sju dagar efter segern i SM 10 km springer hon Europas största halvmaratonlopp för kvinnor Women's Health Halvmarathon som avgörs på Södra Djurgården i Stockholm på lördagen.

Isabellah, som vann premiären för Women's Health Halvmarathon i fjol, får tufft motstånd i ett lopp som ser ut att få vårens näst starkaste startfält bland svenska löpare på damsidan.
Troligen är det bara SM på halvmaraton, som avgörs i Stockholm den 9 maj som får ett starkare startfält. Isabellah uutmanas av den regerande svenska mästarinnan Lena Eliasson samt av landslagslöparen Frida Lundén och halvmaraton-specialisten Mikaela Kemppi.

– Det ska bli kul att springa Women's Health Halvmarathon. Jag gillar lopp som är bara för tjejer, säger Isabellah.
Isabellah har dominerat svensk löpning de senaste åren, med bland annat sex segrar i ASICS Stockholm Marathon och fem i Tjejmilen. Hon innehar det svenska rekorde på halv maraton (21 098 meter) med 1.10.30.
Lena, som tillhör landslaget i både friidrott och orientering, imponerade i höstas när hon med klar marginal vann SM-guldet i halv maraton.

Women's Health Halvmarathon är Europas största halvmaraton-lopp med 3 052 anmälda – nära tusen löpare fler än i fjol.
Loppet avgörs på en flack och naturskön bana på Södra Djurgården i Stockholm. Start och mål är vid Sjöhistoriska museet.

Favoriterna i Women´s Health Halvmarathon

1) Isabellah Andersson, Hässelby SK. Innehar det svenska rekordet på halv maraton med 1.10.30. Vann premiären för Women´s Health Halvmarathon i fjol. EM-brons i maratonlöpning 2010. Har vunnit hela 26 SM-guld (fler än någon annan svensk friidrottare): 3 guld på 5 000 m banlöpning, 5 guld på 10 000 m banlöpning, 6 guld i maraton. 5 i halv maraton. 1 guld på 10 km, 3 guld i terränglöpning 4 km och 3 guld i terränglöpning 8 km.
Isabellah har sex segrar i ASICS Stockholm Marathon och fem segrar i Tjejmilen. Ingen annan har vunnit något av dessa lopp fler gånger.
Isabellah kom för tre veckor sedan på tredje plats i Berlin Halvmarathon med 1:11.31. I lördags vann hon SM 10 km landsvägslöpning.

2) Lena Eliasson, Hässelby SK. Är regerande svensk mästarinna på halv maraton – vann överlägset SM-loppet i höstas. Lena tillhör landslaget i både friidrott och orientering.
På meritlistan finns 3 VM-brons i orientering samt guld, silver och brons i orienterings-EM. Lena kom i fjol på 38:e plats i maraton vid friidrotts-EM i Zürich och på 51:a plats vid VM i halv maraton i Köpenhamn.
De två senaste vintrarna har Lena och Isabellah tränat tillsammans i Eldoret i Kenya.

8) Mikaela Kemppi, Örebro AIK. Har vunnit halvmaratonloppet Kungsholmen Runt både 2013 och 2014. Noterade personbästa på halvmaraton med 1.18.08 i Örebro den 15 april. Sprang i fjol fem halvmaror på 1.19-1.20.

12) Frida Lundén, FK Studenterna. Blev i fjol nordisk mästarinna på 10 000 m banlöpning. Vann 2014 SM på 10 km landsvägslöpning. Kom på 32:a plats på maraton i fjolårets EM. Noterade personbästa på hal maraton med 1.15.21 i Berlin för tre veckor sedan.
Vann Midnattsloppet (10 km) 2012 och 2013. Kom på tredje plats i ASICS Stockholm Marathon 2013.

Women´s Health Halvmarathon avgörs på en tvåvarvsbana på Södra Djurgården. Start, varvning och mål är vid Sjöhistoriska museet.