Kenya dominerar stort

Årets hittills största maratondag dominerades av löpare från Kenya som vann allt på herrsidan. I Rom Marathon var det tolv kenyanska löpare på tolv främsta platserna. I Tokyo Marathon gick segern till Salim Kipsang och I Lissabon Halvmarathon vann Martin Lel. Här var det sex kenyaner bland de åtta främsta.

Benjamin Kiptoo sprang det snabbaste maratonloppet någonsin i Italien när han tog hem Rom Marathon på 2.07.17. Det är världens näst bästa tid i år.
Kiptoo, som i fjol vann Brescia Marathon och Beijing Marathon, var engagerad som hare i Rom. Han hade 29,48 vid 10 km, 45.01 vid 15 km, 1.03.55 vid 21,1 km (halva loppet) och 1.31.03 vid 30 km.
Kiptoo avgjorde loppet efter 35 km då han ryckte ifrån de två andra i tätgruppen:
– Jag kände mig stark och beslutade mig för att försöka med en tempoökning, förklarade han.
Benjamin Kiptoo, som kommer från Kabsabet-provinsen i Kenya, berättade att han började satsa på löpning först 2006, inspirerad av Martin Lel.
Ytterligare tre löpare från Kenya var under 2.10.

Detta var något av hararnas lopp. Joseph Ngeny, som var farthållare för andraklungan, kom ikapp täten efter 22 km och fortsatta sedan loppet. Han slutade på tredje plats.
Firehiwot Dado från Etiopien förbättrade sitt personbästa med hela tio minuter när hon vann damklassen 2.27.08.

Salim Kipsang från Kenya avgjorde Tokyo Marathon efter 36 km när han bröt loss från de övriga i tättrion. Segertiden i den tredje upplagan av Japans största maratonlopp blev 2.10.27.
Det var molnligt och 15 grader varmt under loppet.
Kipsang fick 11 miljoner yen (drygt 900 000 kr) för sin seger. Det är första gången som det utbetalats officiella prispengar vid en japansk friidrottstävling. Tidigare har prispengarna varit en hemlighet mellan arrangören och elitlöparna.
Kazuhiro Maeda överraskade med att bli tvåa i loppet på 2.11.01 och säkrade därmed en plats i Japans lag till friidrotts-VM i sommar

Mizuho Nasukawa, som tog täten just före 40 km, vann damklassen på 2.25.38 vilket är mer än fyra minuter under hennes tidigare personbästa.

Topplöparna öppnade i världsrekordtempo i den 19:e upplagan av Lissabon Halvmarathon. De passerade 10 km på 28.19, men orkade sedan inte hålla tempot i motvinden under loppets andra halva.
Martin Lel segrade nu på 59.54 – 1.21 från landsmannen Samuel Kamau Wanjirus två år gamla världsrekord.
Det var Lels tredje seger i Lissabon.
I fjol var Martin Lel världstvåa i maraton med sin segertid 2.05.15 från London Marathon. Han har vunnit detta lopp också 2005 och 2007 och siktar på att ta en fjärde seger i London den 26 april.