Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Monika - en svårslagen pensionär

Monika Lorentzon med lagerkrans efter seger i sin åldersklass i Lidingöloppet 2012.

<p>Kan du slå en pensionär? Om du ska springa ifrån Monika Lorentzon får du pinna på ordentligt. Den 67-åriga pensionären från Gagnef har i år sprungit milen på 46.40 och kommer att bli svårslagen i SVTs program Kan du slå en pensionär!<p>
– Jag följer Anders Szalkais träningsprogram på Marathon.se, säger Monika som en av anledningarna till den goda formen.
<br>
<iframe src="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=555&articleId=552776&type=embed&contextSectionId=555&autostart=false" width="620" height="346" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Jag har aldrig drabbats av några skador, men det handlar om att börja försiktigt och att alltid lyssna på kroppen.

För att få upp farten gäller det att variera träningen. Intervaller, snabbdistans och fartlek är sätt att få upp farten. Monika Lorentzon följer noggrant råden och instruktionerna i Anders Szalkais träningsprogram.
Men till och med friskusen Monika blev lite tveksam när Anders Szalkai en dag skrev att hon skulle trycka i lite grann. Var det här verkligen någonting för henne? Hur mycket vågar man ta i när man kommit upp i åldern?
– Men så träffade jag Anders och frågade om en tant verkligen kan trycka i, berättar Monika. Han granskade mig uppifrån och ner och sade sedan: Ja, du kan du med! Och sedan dess har jag tryckt i.

Här är tiderna att slå
Monika har sprungit i närmare fyrtio år. Under de senaste åren har hon börjat rada framgångar. Under 2012 har hon vunnit allt hon ställt upp i.
3 000 meter i inomhus-SM (13.24,24), 4 km i terräng-SM i Linköping, halvmarathon i veteran SM på 1.43. Vid veteran-SM i friidrott vann hon 5 000 meter på 22.45,för att dagen därpå ta hem segern i 10 000 meter med tiden 46.40.
Trots att Stockholm Marathon genomfördes i värsta tänkbara väder noterades hon för en tid under fyra timmar, 3.56.
– Jag har inte ådragit mig så mycket som ett skavsår eller en blodblåsa, berättar hon.

Anpassar farten efter dagsformen
Monika började springa för snart 40 år sedan, då hon födde sina tvillingdöttrar.
– Direkt när jag fött bestämde jag mig för att börja träna, berättar Monika.
– Sedan ställde jag upp och sprang Lidingöloppets 15 kilometer 1980, och efter det blev jag ännu mer sugen.
Monikas egen förklaring till att hon håller för att springa varje dag är att hon under många år byggt upp sin fysik och känner sin kropp så väl att hon kan anpassa farten efter dagsformen.
I år vann hon sin åldersklass i Lidingöloppet, men det handlar inte enbart om att vinna:
– Jag hoppas att jag kan inspirera fler äldre att motionera. För mig har det blivit ett sätt att hålla mig i trim och må bra. Och jag har aldrig drabbats av några skador, men det handlar om att börja försiktigt och att alltid lyssna på kroppen, förklarar hon.
En pensionär att insprireras av, men att slå henne det är svårt. Det får vi se i SVTs program som Kan du slå en pensionär?