Musse är beredd att utmana

Mustafa Mohamed är 2000-talets bästa svenska långlöpare. Efter en framgångsrik karriär på 3000 hinder med mästerskapsfinaler EM, VM och OS är det nu maraton som gäller. Är det någon av de elva svenska maratonlöparna i EM som har chans till medalj är det "Musse".

Är man i form tror jag inte banan spelar så jättestor roll. Men visst har vissa löpare naturligt lätt uppför och andra är bra utför. För min del är jag löparen som utförslöpningen kommer lättare och mer naturligt för, och där är jag bättre

Hälles Mustafa ”Musse” Mohamed blev tidigt förhandsnominerad till EM.loppet, och har inte gjort något maratonlopp sedan han tog en meriterande 22:a plats på VM i Moskva förra året. I VM-loppet som han sprang på 2.17.09 var Musse tredje europé. Kan han få till ett liknande lopp på söndag kan det räcka till en mycket framskjuten placering och kanske till och med medalj.
Marathon.se pratade med Musse som fram till två dagar innan loppet befinner sig på hög höjd i St Moritz inte speciellt långt från EM staden Zürich.

Hur länge kommer du att ligga på hög höjd innan EM loppet?

– Det kommer bli nästan fyra veckor när jag åker ner till EM två dagar innan herrarnas EM-mara.

Vad tycker du höghöjdsträningen ger dig?

– Jag har kört höghöjdsträning flera gånger tidigare och jag tycker det passar mig bra, och just här i St Moritz gillar jag omgivningen. Höjden och backarna ger bra motstånd på träningen och brukar ge mig en positiv känsla när jag kommer ner på lågland. Känslan blir ungefär som att först springa med massa vikter som man sen får ta av sig. Då infinner sig den lätta känslan som är skön att ha.

Vi pratades vid i våras och då sa du att du funderade lite kring om höghöjdsträningen var viktigast eller om det var viktigare träna i varme med tanke på att det kunde bli varmt i EM?

– Ja, men vi har varit nere på långland i Italien ganska mycket just för att det har varit lite kyligt här uppe. Så vi har fått värmeträning på de passen om det skulle bli varmt på EM loppet. Men sen har det även varit bra att åka ner till lågland för att kunna springa lite snabbare på utvalda pass.

Hur har träningen gått, du hade ju lite skadebekymmer fram till tidigt i våras?

– Jag började ju komma igång i maj, och det har gått bättre och bättre. Sen var det lite trögt första två veckorna när vi kom ner hit till St. Moritz. Jag gjorde det jag skulle i träningsväg, men det kändes lite tungt på vissa pass. Men senaste veckan har det börjat infinna sig lite lättare känsla, som att formen är påväg.

Hur är formen om du relaterar till när du senaste sprang maran, på VM ifjol?

– Det är alltid svårt att jämföra formen från gång till gång, men känslan tycker jag faktiskt är bättre nu än inför VM.

Viss indikation på var du står fick du kanske på SM-milen som jag såg du sprang innan du åkte iväg på lägret?

– Ja, jag tyckte jag fick det besked som jag var ute efter där. Att jag har tillräckligt med fart för maran, då jag klarade hålla under 3-minuters fart på loppet.
– Så då kände jag att jag inte behövde jobba mer på den biten, utan efter det har jag fokuserat mer på andra bitar som långpass och backar.

Vilken typ av backpass har det blivit i maratonträningen?

– Jag har oftast haft just backarna inlagt långpassen. Ett exempel var ett långpass jag körde hemma innan jag kom till höghöjdslägret.
- Jag inledde passet med en timmes distanslöpning där jag höll runt 4.00 min/km och sen la jag in 2 km löpning i tävlingsfart, runt 3.10 min/km på en flack sträcka innan backen kom. Backdelen som följde var 2 km uppför i runt 3.40-3.45 fart och sen rullade jag på utför 2 km i 3 blankt fart och sen upprepade jag den backen en gång till innan jag fortsatt en bit till lugnt på långpasset.

Hur känns det i benen efter ett sådant pass?

– Det tar hårt, framförallt de gånger det har varit riktigt varmt. Jag minns speciellt ett pass där jag förutom värmen hade klätt på mig lite extra för att värmeträna. Då tog det verkligen hårt, och efteråt kände jag att de extra kläderna kunde jag nog varit utan på just det passet.

Nu är det ju inte så många dagar kvar till EM-loppet, har du något fartpass mer och när ligger det?

– Sista passet med lite mer fart i ligger på tisdagen innan loppet. Det blir i en backe som liknar den som är i EM-banan. Backen är på 1,4 km och går uppför i två etapper. Så tanken är att jag kör uppför backen i en intensitet som jag tänker mig på tävlingen, sen springer jag nerför och lägger till 2 km maratonfart på ”flacken” och sen upprepar jag det en gång till. Så runt 10 km totalt i tuffare fart.
- Sen efter det passet blir det vila på onsdag och lätt jogg torsdag-lördag och inga dubbelpass.

Har du någon taktik bestämd för EM loppet?

– Målet är att göra ett smart lopp, såtillvida att jag verkligen kan göra mitt eget lopp. Inte luras med, framförallt i uppförsbackarna för jag vet att jag är lite känslig uppför speciellt i den branta delen. Springer jag för fort där riskerar jag dra på mig ”syra”.
- Jag provsprang backdelen på banan på väg till St. Moritz, och kände då att jag hade lite för hög fart uppför i den branta delen så det kommer jag anpassa på loppet. Så jag springer hellre lite för långsamt där än för snabbt. Sen tror jag att jag kan rulla på bättre utför.

Tycker du att banan passar dig?

– Är man i form tror jag inte banan spelar så jättestor roll. Men visst har vissa löpare naturligt lätt uppför och andra är bra utför. För min del är jag löparen som utförslöpningen kommer lättare och mer naturligt för, och där är jag bättre än ”medelöparen”. Uppför däremot är jag inte lika bra så därför har jag känt att jag behövt backpassen, för att bli starkare uppför.
– Men det viktiga är att man kommer till EM väl förberedd och anpassar farten, och för mig blir det alltså att hålla igen något uppför och sen rulla på utför utan att trycka på.

Har du tittat något på startlistan, och vilka tror du blir de värsta konkurrenterna?

– Ja, jag har lite koll även om jag försöker tänka att det inte spelar någon roll vilka som kommer till start för jag tror dagsformen spelar in för alla. Personbästatider säger ju inte allt om löparens läge just nu. Men visst har jag sett en del namn, bland annat regerande europamästaren Viktor Röthlin som dessutom har hemmaplan. En annan som kanske är ännu vassare på pappret är Tadesse Abraham med eritreanskt ursprung men som nu är schweizisk medborgare. Han har gjort 2.07.
- Jag tror dom är huvudfavoriterna, men finns det många andra duktiga löpare bland annat tre polacker som gjort bra tider.

Har du några medaljtankar?

– Jag tänker inte riktigt på det sättet, utan vill göra mitt eget lopp och avsluta starkt och positivt. Lite som i Hamburg i min första mara när min satsning var mot maran. Då var jag riktig stark sista milen, och kan jag få en sådan känsla på söndag tror jag att jag kan plocka många. Så har jag den rätta dan kan det räcka långt, men hur långt är svårt att veta nu.

Hur känns det att ni är ett lag som ska springa?

– Det är kul att vi har lag givetvis, men för mitt upplägg påverkar det inte, utan alla måste utgå från sig själv och jag måste göra mitt lopp. Lyckas jag bra med det så blir det ju även bra för laget och jag tror det är så man måste se på lagmomentet. Det hade kanske varit annorlunda om vi varit flera riktigt jämna löpare sett till personbästa, som till exempel polackerna. Då kanske skulle man kunna ha en gemensam taktik, men i vårt fall tror jag vi får springa individuellt och sen givetvis hjälpa varandra om det skulle bli så att några i laget ligger tillsammans under loppet.

Marathon.se tackar Musse för intervjun och hoppas den rätta dagen infinner sig på söndag och att Musse rullar från konkurrenterna utför!

I VM i Moskva 2013 blev Mustafa Mohamed 18:e man.

Mer om EM i maraton 2014