Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Nya mästare i tunt terräng-SM

Sarah Lahti mot mål som överlägsen vinnare på 4 km vid terräng-SM. Foto: DECA Text o Bild.

Det blev nya mästare både i herr- och damklasssenpå fyra kilometer när terräng-SM inleddes på lördagen i ett kylslaget Uddevalla. Två löpare som missat stora delar av säsongen tog nu överraskande hem SM-gulden.

I herrklassen var fjolårssegraren Abraham Adhanom från Eskilstuna favorit. Han har tidigare i år dessutom vunnit fyra SM guld; 10 km landsväg, halvmaraton samt på 5000 och 10000 meter på bana. Det var dock Hässelbys terrängspecialist Andreas Åhwall som inledde tuffast på det första av de två varven i herrarnas 4 km. Sedan tog Adhanom tillsammans med klubbkamraten från Eskilstuna Friidrott, Nasir Dawud, initiativet. De två växeldrog i ledningen men i medvinden på det långa upploppet kom Johnas Leansdersson från Malmö AI starkt och pressade sig förbi både Adhanom och Dawud. Segermarginalen blev tre sekunder till de två Eskilstunalöparna som tillsammans med Martin Stjernlöf ändå vann lagtävlingen.
Det var en skön framgång för Leandersson som fått större delen av säsongen spolierad av skada.

För Leandersson innebar också lördagens seger revansch för fjolårets terräng-SM då han var tvåa på 4 km, sju sekunder efter Adhanom.

I damklassen gick segern överraskande till Hässelby trots att klubbens sex välmeriterade landslagslöpare inte fanns på plats. 20-åriga junioren Sartah Lahti tog i överlägsen stil sitt första SM-guld i terränglöpning för seniorer. Sara tog täten i en liten backe i slutet av det första varvet och kontrollerade sedan loppet och vann med 13 sekunders marginal till Sävedalens Klara Bodinsson.

– Jag tyckte att det gick långsamt i början och det var därför jag gjorde ett litet ryck i backen, berättade Lahti.
– Jag hade mer att ge på slutet och hade kunnat springa snabbare jag hade varit pressad. Jag är förvånad att det kan kännas så lätt att vinna ett SM-guld.

Sarah Lahti vann SM-guld på 3 000 meter inomhus i vintras, men har sedan haft problem med en knäskada och dessutom besvärats av astma. Det är först nu i höst som hon har kommit igång ordentligt med träningen igen.

Terräng-SM avgjordes på en grusbana vid Rimnersvallen i Uddevalla. Frågan är om det inte var mer landsvägslöpning på en dålig väg än terränglöpning.

Startfälteten var också överraskande tunna. Endast 24 löpare genomförde damernas korta bana. 53 löpare kom i mål på herrarnas korta bana.
Många löpare är slitna efter en lång säsong. Dessutom är det förkylningstider.
De tunna startfälten i detta mästerskap borde vara ett starkt argument för att flytta tillbaka detta mästerskap till våren.

Terräng-SM avslutas på söndagen. Då tävlar herrarna på 12 kilometer och damerna på åtta kilometer.