Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Se löpar-komedin som vill erövra världen

Här är den första satsningen på en komedi om löpning och löpare. Svenske regissören Robert Lillhonga har pilotavsnittet klart och åker nästa vecka till tv-festivalen i Cannes för att presentera Tv-serien och knyta kontakter. Målet är att sälja tv-serien på den internationella marknaden. Måndagen 14 april är det en exklusiv allmän visning av ”Runners - the road to New York” i Filmhuset i Stockholm.

Vi vill visa pilotavsnittet för att få feedback för vårt fortsatta arbete. Det handlar om manusskrivande, berättarteknik och skådespelarinsatser. Vi i teamet är stolta över vad vi med ändå ganska begränsade medel lyckats göra. Men vi vill gärna höra vad tittarna tycker. Är vi trovärdiga? Är det roligt?

– Vi skojar om löpning och löpare men jag vill också att man ska det som en hyllning till sporten, säger Robert Lillhonga som själv är hängiven löpare och som för några år sedan klarade drömmålet att springa under tre timmar i ASICS Stockholm Marathon,.
– I löpning finns inga förlorare utan alla springer mot sitt personliga mål. Samtidigt är "Runners" väldigt mycket en livsåskådningsserie, om hur folk väljer att se på och leva sitt liv. Skilda synsätt kolliderar på dramatiska, men roliga, sätt. 

Handlingen i serien kretsar kring två löpargrupper, tävlingsinriktade Team 100 och mer naturnära Shinpuru. Formen i själva berättandet är en spelad dokumentär. Eller Mockumentär som det kallas på film- och tv-språk. Ett engelskspråkigt filmteam följer löparna i svenska Highnose County, seriens namn på Höganäs. 

Inspiration från the Office
Pilotavsnittet är en skiss och en presentation av karaktärerna. Micke Hägg, Team 100:s obestridlige ledare, en nykter alkoholist med rubbad självbild som ersatt sitt beroende av sprit med löpning. Skådespelaren Håkan Brinck har själv löparbakgrund och en trovärdig energi. Typen känner vi igen från Ricky Gervais karaktär i The Office. 

Idéen att göra en tv-serie om löpning föddes för något år sedan. Med privata finansiärer kunde de inspelningarna av pilotavsnittet genomföras i juli 2013.
– Vi arbetar nu med att sälja in serien till tv-bolag runt om i världen, säger Robert Lillhonga. Samtidigt letar vi finansiärer. Vi vill till att börja med göra en säsong på sju avsnitt, en stor och omfattande produktion.

Robert Lillhonga har tidigare regisserat teater, musikaler och film. Långfilmen ”Hata Göteborg” visades på Bio 2007. Filmen var ett inlägg mot våldet kring fotbollen. Handlingen kretsade kring några av Helsingborgs fotbollshuliganer, smärtsamt aktuell i veckan genom dödsmisshandeln i just Helsingborg.

Välkomnar till visning
– Jag älskar film, men att göra en tv-serie är ännu roligare eftersom man där kan utveckla karaktärerna mer och lära sig efterhand, säger Robert Lillhonga som även 
– Vi vill visa pilotavsnittet för att få feedback för vårt fortsatta arbete. Det handlar om manusskrivande, berättarteknik och skådespelarinsatser. Vi i teamet är stolta över vad vi med ändå ganska begränsade medel lyckats göra. Men vi vill gärna höra vad tittarna tycker. Är vi trovärdiga? Är det roligt?

Anders Szalkai intervjuas om sin bok
Måndagen 14 april kommer pilotavsnittet som är 30 minuter långt att visas i Bio Viktor i Filmhuset vid Gärdet i Stockholm. Två visningar är planerade, kl 17 och kl 18.30 med Robert Lillhonga på plats. 
I samband med visningarna kommer marathon.se tillsammans med Bonniers att presentera Anders Szalkais nya bok Maraton och andra långlopp. 

Anders Szalkai intervjuas efter filmvisningen om sin nya bok Maraton och andra långlopp.