Se löpare i världsklass direkt ikväll

Meraf Bahta är en av de svenska stjärnorna i kvällens gala.

XL-galan i Ericsson Globe Arena är som vanligt fylld med världslöpare på de längre loppen. På de 25 år som har gått sen Globen invigdes har det satts sex världsrekord på banorna som långlöparna älskar. Marathon.se guidar genom kvällen och förklarar varför det går så fort.

”Pfiouuu magnifique la salle de stockholm”, tvittrade igår den franske europamästaren i hinderlöpning Yoann Kowal. Han var tagen av hela miljön inne i Globen, som han alltså med en lång suck beskrev som magnifik.
Han är inte den förste att imponeras av jätte-pingisbollen och av hur tätt det är mellan banorna och publiken som brukat fylla hela läktarna. Ikväll springer fransmannen 1500 meter och får då även känna på de studsiga banorna som det har satts så många rekord på.
Här är hålltiderna för loppen som är längre än 400 meter under huvudtävlingen på XL-galan. Den som inte kan bege sig till Ericsson Globe Arena kan följa tv-sändningen på TV12 kl 20-21, som går över till TV4, kl 21-22.

20.05 1500 meter, män
Kvällens första längre lopp bjuder på vinterns tre snabbaste män på 1500 meter (Tesfaye, Kibet och Birgen) och killen som vann hela Diamond League-serien ifjol, Silas Kiplagat, från Kenya.
Men med svenska ögon riktar vi intresset mot framför allt Johan Rogestedt från Stenungsund. Grabben som vann Ungdoms-VM på 800 meter för en handfull år sen har nummer 17 på bröstet och jagar en tid får att få springa på Inomhus-EM, om några veckor. Det krävs att han kommer i mål innan klockan slår över till 3:44. Två svenskar till har samma mål, Staffan Ek, Björnstorp, och Johan Walldén, Spårvägen.

20.55 5000 meter, kvinnor
Ifjol krossade Genzebe Dibaba världsrekordet på 3000 meter med sju sekunder, just på XL-galan. Då kom hon till Stockholm efter att ha slagit världsrekordet på 1500 meter fem dagar tidigare. Dem här gången har hon inte tävlat sedan mitten på september och det är därför svårt att veta om hon är i samma fantastiska form.
Men hon har tränat hårt för att försöka knipa ett tredje världsrekord. Det som sattes i Ericsson Globe Arena för sex vintrar sedan. Då var det en annan etiopiska, Meseret Defar, som sprang de 25 varven på 14:24.37. Det innebär att Genzebe måste hålla ca 34,5 sekunder per varv för att ta över världsrekordet, fortare än vad de flesta av oss skulle klara på ett enda varv!
De tillfälliga banorna som byggs upp i Globen är ovanligt väl anpassade för långlöpning, då de har längre rakor än på fasta anläggningar. Det har satts tre världsrekord på 5000 meter + Dibabas på 3000 meter och två gånger på 1000 meter under galans 25 år långa historia.

21.20 800 meter, män
Andreas Almgren från Sollentunaföreningen Tureberg skrällde ifjol med att erövra bronsmedaljen på Junior-VM. Han var då bara ett par tiondelar från det gamla svenska seniorrekordet på 800 meter.
Nu får den fortfarande tonårige före detta fotbollsspelaren möta sitt livs tuffaste motstånd. Polackerna Kszczot och Lewandowski har båda vunnit EM och är oerhört säkra på att placera sig rätt i de trånga inomhusloppen för att komma som kanoner på slutet, när andra badar i mjölksyra. Orädde Balla från Qatar bör se till att farten hölls uppe när haren Som (även han gammal EM-etta) kliver av.

21.45 1500 meter, kvinnor
En repris på EM-duellen mellan Meraf Bahta och Sifan Hassan. Men i somras gällde det 5000 meter och då vann Meraf knappt efter att holländskan legat långt bak och fått hämta in för mycket försprång för att ha krafter kvar över upploppet.
Men det är enda gången som Hassan förlorat mot Bahta. Holländskan hade dessutom vunnit EM-finalen över just 1500 meter dagen före. Hon var världens snabbaste över distansen ifjol och är likaså i vinter medan Meraf begår sin säsongspremiär i Stockholm efter att ha besvärats av en ond fot i en dryg månad. Hon stukade den under Terräng-EM, i början på december.
I fältet finns även flera väldigt lovande afrikanskor och den som bor närmast Globen, finska hinderstjärnan Sandra Eriksson.