Tuffaste duellen på hundra år

Adhanom Abraham från Eskilstuna försvarade sin seger i Hässelbyloppet efter en tuff spurtduell med Taya Damta från Etiopien. Foto: DECA Text o Bild.

Adhanom Abraham från Eskilstuna såg till att det blev högt tempo direkt efter starten när Hässelbyloppet firade 100 år i skönt löparväder; klar luft, vindstilla, solsken och drygt tio grader varmt.
Abraham hade, trots den tuffa satsningen från start, tillräckligt mycket krafter kvar för att kunna avgöra detta jubileumslopp i en av de tuffaste spurtduellerna i loppets hundraåriga historia.

Tidigt bildades en tätgrupp på fem löpare; Adhanom Abraham och Nassir Dawud från Eskiltuna, Eskilstuna, Damte Taye från Etiopien, Daniel Lundgren, Tureberg samt Haben Idris från Hässelby.
De fem passerade 2 km på 5.26. Sedan tvingades Lundgren och Idris släppa. Vid 5 km var Damta och Abraham fyra sekunder före Dawud. Tätduon klockades för 14.32, en sekund snabbare än Mustafa Mohameds mellantid när han satte banrekord 2010.

Abraham och etiopiern Taye följdes åt under loppets andra halva. De utkämpade en tuff spurtduell under slutkilometern. Abraham lyckades få en liten lucka 500 meter från mål. Han behöll ledningen, och var tio meter före Damta när löparna svängde in på Hässelby IP. På de avslutande 300 metrarna på idrottsplatsens löparbanor lyckades inte Damta komma närmare Abraham som segrade på 29.32, endast tre sekunder från Mustafa Mohameds fem år gamla banrekord. Avståndet till tvåan Taye var fyra sekunder.

Det blev ett snabbt lopp vilket visas av att sjätte man hade 31.00.
– När det var en kilometer kvar bestämde jag mig för att trycka på, berättade Adhanom Abraham, som sprang avvaktande när Damte Taye låg i täten i banans tyngsta parti från 5 km till 9 km.
Abraham, som nu tog sin andra seger i Hässelbyloppet, har vunnit hela sex SM-guld det senaste året. Inte i något av dessa lopp har han varit så hårt pressad som denna sköna söndag i Hässelby.

Daniel Lundgren, som blev bäste svensk med en fjärde plats på 30.04 såg till att Tureberg blev den enda klubb som hade löpare bland de främsta både i Hässelbyloppet premiär 1915 och i jubileumsloppet hundra år senare. 1915, när tävlingen inte hade någon damklass, segrade V. Karlsson från Tranebergs IF.

Även i damklassen var det fina resultat bland de främsta löparna med fem löpare på 36.08 eller snabbare, Här var kampen om segern inte lika dramatisk som i herrklassen.
Efteranmälda Tjejmilen-vinnaren Ayele Webalem från Etiopien vann på 33.23 efter att under loppets åtta avslutande kilometrar ha pacats av Ullevi-löparen Yassin Nuray.

Gelan Yewbdar, också hon från Etiopien var tvåa på 33.32. De två har i sommar med stor framgång jagat prispengar i svenska löpartävlingar.
Anna Rahm från Huddinge var trea på 35.14.
Josephine Ambjörnsson från Hässelby, som nu är tillbaka efter ett längre tävlingsuppehåll, var femma med tiden 36.08 i sitt bästa lopp för säsongen.

Eftersom det är 100 år sedan Hässelbyloppet arrangerades för första gången var inramningen kring loppet i 1915 års anda, med funktionärer i tidsenlig klädsel och med aktiviteter runt loppet efter 1915 års modell.