Två EM-medaljer – vilket skönt slut!

Bronsduellen mellan Meraf Bahta från Sverige och Almensch Belete fån Belgien. Foto: Deca Text och Bild.

Vilket fantastiskt år 2014 år har varit för svensk långlöpning. På söndagen tog Meraf Bahta hem bronset individuellt i EM i terränglöpning bulgariska Borovets. Även i juniorklassen M22 tog det svenska laget hem tredjeplatsen.

Meraf Bahta som vann EM på 5000 meter i Zürich och som även vann Tjejmilen i september visade att hon även håller hög klass som terränglöpare.
Visserligen tappade Meraf mycket under loppets inledning men sedan kämpade hon sig upp till tätgruppen efter en och en halv kilometer.
Därefter tappade hon ner till en nionde plats efter 3,3 km. Sista varvet var dock svenskans bästa då hon var lika snabb som vinnaren Gemma Steel från Storbritannien, tog igen tre placeringar och spurtade till sig bronset med knapp marginal. Bahtas tid blev 28:52.

Även det svenska M22-laget tog ett brons. Laget, bestående av Elmar Engholm (6:a), Alexander Palm (10:a), Napoleon Solomon (13:e) och John Kingstedt (34:a), gjorde en mycket stabil insats och var redan efter halva sträckan uppe på en tredjeplats bakom Ryssland och Storbritannien, en placering som sedan aldrig hotades.
Bronset är Sveriges första manliga i lag någonsin i terräng-EM.

Terräng-EM är det sista mästerskapet 2014 och Sverige kan se tillbaka på ett mycket framgångsrikt år där dagens två medaljer innebär att det totalt blivit 11 medaljer i internationella mästerskap för de svenska friidrottarna.

Bronslaget i M22: Napolen Solomon, John Kingstedt , Alexander Palm och Elmar Engholm Foto: Deca Text och Bild.