Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Väldisponerat lopp gör Fredrik till EM-kandidat

Drygt tio tusen löpare genomförde den 34:e upplagan av Rotterdam Marathon.

Vid Rotterdam Marathon förbättrade Fredrik Johansson sitt personbästa till 2.20.53. Tiden gör honom till en stark aspirant på en plats i maratonlaget till friidrotts-EM som avgörs i Zürich i augusti.

Den 29-årige Ullevi-löparen har varit SM-fyra i maraton de två senaste åren. Hans personbästa före söndagens lopp var 2.25.09 från Frankfurt Marathon 2012.

Rotterdam har en flack och snabb bana där det ofta presterats goda resultat och t.o.m. vid några tillfällen nya världsrekord. Nu var det var drygt tio plusgrader. På vissa partier av banan hade löparna problem med vinden.
Fredrik Johansson kom på 22:a plats efter ett väldisponerat lopp. Han hade 1.10.18 på loppets första 21,1km och sedan 10.10.35 på loppets andra halva. Här är Fredriks tider för varje 5 km av loppet 6.32 – 16.37 – 16.42 – 16.36 – 16.49 – 16.55 – 16.37 och 16.52.
Niklas Andersson från Hässelby var näst bäste svensk på 53:e plats med nytt personbästa 2.31.45.

Fem löpare får plats i det svenska laget till Europacupen i maraton som avgörs vid friidrotts-EM i sommar. Mustafa Mohamed är förhandsnominerad. Landslagsledaren Stefan Olsson räknar med att ta ut ytterligare tre löpare i början av maj och sedan den femte löparen efter ASICS Stockholm Marathon den 31 maj.
Här är de snabbaste svenskarna under kvaltiden som inleddes i höstas:
2.20.14 Emil Lerdahl, Hammarby, Sevilla Marathon
2.20.53 Fredrik Johansson, Ullevi, Rotterdam Marathon
2.21.42 Patrik Engström, Studenterna, Valencia

10 602 löpare genomförde den 34:e upplagan av Rotterdam Marathon.
29-årige Eliud Kipchoge från Kenya vann herrklassen på 2.05.00. Abebech Afework från Etiopien tog hem damklassen med en tid på 2.27.50.