Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Var tredje svensk når sitt träningsmål

Det blir inte alltid som man tänkt sig med sina träningslöften. Sjuttiofem procent av svenskarna satte upp ett träningsmål under 2013, men vi är inte lika duktiga på att leva upp till dem. Endast trettio procent brukar alltid eller nästan alltid nå sina träningsmål. Det visar en ny undersökning som där 1000 svenskar intervjuats om sina träningsvanor.

Inför 2014 tror hälften av svenskarna att de kommer att träna mer. Samtidigt uppger en knapp tredjedel att de faktiskt lyckades öka sin träning under året som gick.

Viktigare att prestera
De vanligaste träningsmålen för svenskar är att bli mer vältränade i allmänhet, gå ner i vikt och att uppnå prestationsrelaterade mål. Det som motiverar svenskarna till att upprätthålla sina träningsrutiner är att hålla vikten, att träningen är rolig samt känslan av att ha lyckats med en prestation.

– Vi ser en tydlig trend som visar att man ofta kopplar sina mål till prestationer, till exempel att klara av att springa en sträcka på en viss tid. Att ha koll på sin träning är en stor hjälp till att hålla motivationen uppe och att nå sina träningsmål, säger Oscar Otteborn, Nordenchef på TomTom, tillverkare av GPS-sportklockor som beställt undersökningen.

Undersökningen har genomförts i åtta länder med totalt 8 000 respondenter. 1000 personer intervjuades i vart och ett av åtta länder – USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Sverige, Italien, Spanien och Nederländerna.

Enligt resultatet leder USA ligan över länder där människor tränar mest, med ett genomsnitt på 135 träningsdagar om året. Sverige ligger på fjärde plats med 115 träningsdagar per år. Sämst på att träna är Nederländerna, med 93 träningsdagar per år.
Undersökningen visar att i genomsnitt tre fjärdedelar sätter upp mål med sin träning. Italien är det land där är man bäst på att följa och nå uppsatta träningsmål, och bara tretton procent av italienarna säger att de aldrig lycka hålla igång en träningsrutin. Å andra sidan tränar italienarna betydligt mindre än genomsnittet, bara 96 träningsdagar per år. I Sverige har en tredjedel har aldrig lyckats upprätthålla en träningsrutin.

Nedan följer en lista över antal träningsdagar per person i åtta länder, rangordnat utifrån genomsnittligt antal träningsdagar per år. Genomsnittet är 112 dagar/år.
1. USA 135 dagar
2. Spanien 131 dagar
3. Frankrike 116 dagar
4. Sverige 115 dagar
5. Storbritannien 108 dagar
6. Tyskland 101 dagar
7. Italien 96 dagar
8. Nederländerna 93 dagar

Nedan följer en lista över förmåga att fullfölja uppsatta träningsmål i åtta länder, utifrån antal personer som uppgett att de alltid/nästan alltid uppnår sina träningsmål.
1. Italien 32 %
2. Sverige 30 %
3. Nederländerna 28 %
4. Storbritannien 23 %
5. Spanien 22 %
6. USA 22 %
7. Tyskland 21 %
8. Frankrike 19 %