VM: Kiprotich körde slut på alla

Stephen Kiprotich körde hårt sista milen och skakade av sig alla utmanare.

Stephen Kiprotich är världens bästa maratonlöpare. På lördagen tog OS-mästaren även världsmästartiteln efter en stenhård slutmil. Bakom den suveräne ugandiern kämpade Mustaffa Mohamed till sig en 22:a plats. Med tiden 2.17.09 var han dock distanserad med drygt sju minuter till Kiprotich.

Vi såg väl alla när Mustafa gick i mål att han verkligen hade kämpat

– 22:a plats i ett VM med så många bra löpare är fullt godkänt, säger träningsexperten Anders Szalkai som i VM-sammanhang som bäst varit 32:a.
Det är hårdare konkurrens och större startfält i maraton än i någon annan gren i friidrotts-VM. Medan länderna i andra grenar får ställa upp med högst tre aktiva så gäller andra regler för maraton som även har en lagtävling och världscup som avgörs i samband med VM.
– Att i det här startfältet där dessutom de bästa löparna finns med kunna placera sig är bra, även om jag personligen kanske hade trott att Musse skulle vara lite närmare täten rent tidsmässigt, säger Anders Szalkai.

Mustafa hade redan från början bestämt sig att göra sitt eget lopp. Tack vare en låg öppningsfart av favoriterna så hängde svensken ändå med i täten de första fem kilometerna. Musse passerade på 16.05, fem sekunder efter täten och höll jämn fart fram till halva loppet som han passerade på 1.07.46.

Framme i täten ökades farten successivt. Från 15.54 första fem km trissades farten upp med följande kilometrar på 15.30 och 15.15. Fortfarande vid 25 kilometer var tätklungan 16 man stor.

Med en dryg mil kvar av loppet kom den första fartökningen av Stephen Kiprotich. Klungan sprack direkt upp. Men Kiprtotich kunde inte skaka av sig alla löparna direkt den här gången som han gjorde vid segern i OS. Etioperna Tadese Tota och Lelisa Desisa, Tsegay Kebede samt kenyanen Peter Some och japanen Kentaro Nakamoto kunde kämpa sig ikapp, men fick inte mycket vila innan Kiptrotich gjorde nya fartökningar.
Vid 40 km hade alla tempoökningar knäckt alla utom Lelisa Desisa, årets snabbaste maratonlöpare och segrare både i Dubai och Boston.
Etiopiern hängde envist kvar i ryggen på Kiprotich som började kryssa fram och tillbaka över vägen på väg in mot målet.
Bara några hundra meter från Luzjnikistadion gav så till slut Desisa till upp och Kiprotich var ohotad i mål.

Tillsammans med sina landsmän tog dock Desisa en rejäl seger i lagtävlingen om världscupen med Tola på tredje plats och Kebede fyra. Etiopien hade ytterligare en löpare före första kenyan, Peter Some som slutade på nionde plats, nära två minuter efter segraren. Näst bäste kanyan blev tolva och tredje man i laget, först på 25:e plats slagen omsprungen på slutet av starkt kämpande Mustafa Mohamed.

Mustafa blev tredje europée i loppet, slagen bara av spanjoren Javier Guerra (15:e man på 2.14.33) och irländaren Paul Pollock (21:a på 2.16.42).
– Vi såg väl alla när Mustafa gick i mål att han verkligen hade kämpat, berömmer Anders Szalkai. Det här är också den bästa placeringen av en svensk manlig löpare i VM-sammanhang sedan Kjell-Erik Ståhl blev fyra i Helsingfors 1983.