Dubbat och kyla

Det blev en stor kontrast för egen del att komma hem från jul och nyårsträning i 30-33 grader till att ge sig ut i 10-15 minusgrader. Men jag har sprungit i över 30 år och vet att det går springa i alla väder bara man anpassar löpningen till omständigheterna.
För TSM Runnings del ser det dock ut att bli mildare till helgen och har man varit ute och sprungit i kylan de senaste dagarna kommer någon minusgrad kännas som det är ”varmt och skönt ute”. Underlaget kommer dock säkert bestå av snö, och jobbigast är nog modd-snö och farligast är isunderlag. Då är frågan hur man tacklar detta bäst?
Jag får erkänna att jag alltid varit lite motståndare, varför vet jag inte, till broddar och dubbade skor, men så ifjol vinter trillade jag riktigt illa på en isfläck och efter det har jag testat på dubbat och faktiskt insett fördelarna. Jag har både testat broddar och dubbade skor, och personligen fastnade jag bäst för de egenhändigt dubbade skorna. Broddarna var bra, men det gäller, tycker jag, att de sitter bra på skon.
Nu har jag haft mina egendubbade skor på några pass även denna säsong, och kan konstatera att dom klarar en långtidstest, även om själva mellansulan i skon börjar bli gammal då jag dubbade ett par gammal skor just för att kunna ha dom liggande och bara ta fram när det behövdes.
Den lilla nackdel jag kan se med broddar och dubbar, är när rundan består av stor andel asfalt där snön har försvunnit, då tycker jag dubb/brodd ökar belastningen på foten/vaden/hälsenan något, samtidigt så blir ju den belastningen även större om man halkar runt.
En liten film om att dubba skor hittar du här

Gällande kylan som många löpare fått tackla de senaste dagarna, påverkar den mig och många mycket. Det blir lite tuffare att andas, och allmänt känner jag mig i alla fall stelare än normalt både efter och under löpningen. Men jag är nog också extremt känslig för kyla. Så för min del är det mycket kläder som gäller ”och muffar” runt benen längst ner mot skorna. Lite lägre fart så andningen kan vara riktigt lugnt.
I TSM Running har vi Dr ”Bot”, Bengt Olof Tengmark, som är ledare i 4.30-maratongruppen och ifjol gav han några tips just kring hur man kan tänka på löpning i riktigt kallt väder. Klicka här för tips kring löpning i kallt väder från Dr Bot

Nu ser jag fram mot att efter några veckors frånvaro för köra med TSM Running igen på söndag, långpass blir det anpassat efter hur vintern är just på söndag!!

Ha en fin träningshelg alla!!
//Szalkai

TSM Runnings hemsida hittar du här