Slitsam modd

Det blev ett bitvis väldigt tufft långpass med TSM igår (10/1). Det var inte så att passet var extremt långt, för ökningen var bara 1 km mer än förra veckan för all grupperna, men underlaget denna söndag var riktigt jobbigt moddigt bitvis.

Några av grupperna hittade några nyplogade stråk och håll farten, men de flesta grupper hade det bitvis tufft på rundan och trots att farten anpassades var det många som tyckte löpningen var tuff.
- Det som gäller för TSM Running när det är tuff vinter för löpning är det är bättre att utgå från ansträngningsgrad än fart som vi normalt alltid utgår från. Vi frångår gruppens uppsatta riktfart när underlaget är tufft.
Jakten på att hålla tempot kan vara det som gör att belastningen blir för stor i förhållande till vad kroppen tål och vi vill inte att vintern ska ge oss skador.
Generellt sätt medförde snömodds underlaget en sänkning av farten med runt 10-15 sekunder långsammare per kilometer denna söndag än vad grupperna normalt håller på lugna långpass.
Trots sänkningen av farten blev det nog för många, undertecknad inräknad, ett pass som slet lite mer än normalt. Det där lilla släppet i steget gör mycket och frestar på och ökar belastningen för de flesta löpare. Hur mycket man påverkas verkar vara lite individuellt, men känner man att det var riktigt tufft, får man ha med det i beräkningen av veckans inledande träning.
Kanske behöver kroppen lite mer återhämtning än vanligt och kanske behöver kroppen framförallt ”mjukas upp” eftersom man ofta rent allmänt har spänt sig mer under passet än normalt. Spänningarna kan ge väldigt stela och strama muskler. Dessutom kan man lätt tyvärr känna lite skavankkänsla där man normalt sätt inte alls blir trött.
Ömma och stela ljumskar är ett klassiskt vinterskavank, som man ska vara observant runt och inte låta gå vidare till en skada utan just bara en skavank som försvinner.
Lite extra lätt rörlighet och styrka för ljumskarna är bra vintertid tycker ”coachen”.
För min del var jag gästcoach i 4.00 gruppen denna söndag, där vi körde 19 km på strax under 2 timmar.
6.14 blev den löpande snittfarten mot normalt 6.00-fart. För mig var det tuffare än den kvalitativa träning jag sprang dagen innan på inomhusbana, då jag körde 5 km i strax över 3.30 min/km i snitt.
Så bra jobbat alla som kämpade runt!!
Precis som i mitt förra inlägg kring vinterlöpningen hittade jag bra råd från 4.30 coachen, Dr Bot-Bengt Olof Tengmark kring just vinter och skador på marathon.se. Artikeln kring vinterlöpning och skador hittar du här.
Nu önskar jag alla en bra träningsvecka, där vi inte glömmer jobba med rörligheten, så vi inte blir vinter stela :)

//Szalkai