Frångår planen

Till helgen var det planerat ett långpass med fartökning för TSM Running och även för alla löpare som följer mina maratonprogram.
Tanken var att vi skulle springa större delen av långpasset i vår ”grundfart” på långpassen men sen skulle vi lägga in en fartökning en bit in i passet. Allt från 10 minuter upp till 5 km i högre tempo beroende på gruppen.
Men ibland måste man justera en statisk plan som är skriven på förhand utan vetskap om hur förhållandena kommer vara just denna dag. Så utifrån att det nu är riktigt kallt och det ser utan att vara kallt även på söndag justerar vi helt enkelt planen så det blir ett långpass helt utan fartökningar.
Just att justera en statisk plan är viktigt, både utifrån yttre förhållanden men även utifrån sin egen person.

När det gäller justeringar utifrån sin person, är det viktigt att lyssna på kroppen signaler och inte pressa in träning som står skrivet i ett program om kroppen just på den dag träningen är skriven inte är mottaglig för träningen. Om man klarar av att pussla med programmen utifrån sin vardag och sin egen känsla, ja då blir planen bäst och vi når lättast bra resultat. Sen gäller det givetvis att inte vika ner sig för lätt, och känna efter för mycket. För att utvecklas i löpning krävs tuffa pass ibland som inför passet kan vara rätt jobbiga mentalt men efter är det rätt skönt att ha genomfört!

Nu när vintern råder och är tuff mot oss löpare, tycker jag att ett långpass bara i lugn fart blir tufft nog så tveka inte justera farten och tveka heller inte korta ner passet om det är så att du påverkas mycket negativt av kyla. Kör ett kortare långpass, eller lägga upp ett kombinationspass där en del är löpning och en annan del är någon konditionsträningsform där du kan köra inomhus. Samla ihop lite långpasstid och tänk inte så mycket kilometer. Vi hinner och kommer kunna köra långpass med fart framöver, och det viktigaste nu är att hålla igång löpningen så bra det går. Aktivera löpmusklerna utan att gå på så hårt eller långt att vi riskerar den viktiga kontinuiteten genom att dra på oss överbelastningsskador.

SÅ TVEKA INTE ANPASSA DIN TRÄNING utifrån din känsla och utifrån vintern som råder.

Lycka till i helgen
/Szalkai, som har svårt för kyla….