Mitt i coreträning och matlagning

Vardagen gör sig påmind på flera sätt. Arbetet rullar på, barnen börjar skolan och det blir lite kyligare ute. Rutinerna blir lite fler än under sommaren kanske?

Jag måste säga att jag tycker om vardagen. Låter lite tråkigt i andras öron kanske, men vardag är det ju oftast och jag tycker det är viktigt att trivas i vardagen. Det får mig att må bra även om det som precis för alla andra finns bra och mindre bra dagar.

Träning och hälsa är också kopplat till VAR DAG, dvs att en hälsosam livsstil bör avspeglas varje dag. För mig handlar det om MEDVETENHET. Att vara medveten om vad jag äter, hur mycket jag rör på mig och då både mer planerad träning som det vi brukar kalla vardagsmotion.

Något som är bra att träna om inte var dag så ofta är styrketräning för bål och rygg. Det som brukar kallas core träning.Jag tränar denna typ av träning på kvällen ca 5 gånger per vecka. Anledningen är att det är i bålen som all rörelse utgår när det gäller såväl löpning, som t.ex. simning och cykling. Det är bålen som hjälper till att få en god hållning som motverkar onödiga belastningar med ryggbesvär som följd. Jag har två olika program jag växlar mellan som jag gärna vill dela av mig med så här mitt i vardagen. Varför inte prova ikväll? Det andra programmet kommer ni få ta del av i ett annat inlägg.

Program 1 tar ca 20 minuter och är det lite lättare programmet av de två:

Crunches med fötterna i golvet 3 x 15 (Dvs göra övningen 3 gånger och varje gång sträva efter 15 repetitioner med 30 sekunders vila emellan) Detta är vanliga sit-ups. Tänk på att att du inte behöver gå upp långt för att spänna eller kontrahera din mage. Gör övningen lugnt och kontrollerat. Tänk dig att du håller ett äpple mellan bröst och haka så du inte kniper för mycket med nacken.

Sneda Crunches med fötterna i golvet. 4 x15 (Fäll båda knäna åt ett håll. Gör återigen vanliga sit-ups där sidorna på bålen får jobba extra)

Ryggresningar 3x15 (Ligg på mage helt raklång. Håll armarna rakt fram och res överkroppen så långt du kan och sänk sakta överkroppen. Blir det jobbigt så sätt händerna bakom nacken eller håll dem bakom ryggen.)

Omvänd Crunch 3x15 (Ligg på rygg och lyft upp benen. Pressa ner svanken och tryck in naveln mot ryggen för att få upp rumpan från golvet. Höj och sänk)

Plankan 3 x 1 minut (Tårna och underarmarna i golvet. Gör dig helt rak och stå still i denna position)

Båten 3 x 1 minut (Sitt på rumpan med fötterna framåt och händerna sträckta vid sidan om knäna)

Detta program gjorde jag häromdagen när jag inte stod i köket och lagade middag.