Ultralöpning med Jonas Buud - Swiss alpine marathon

 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
Swiss alpine marathon | 2011-08-01 11:17 | 1 kommentarer
Passering i Filisür.
Kransen.

Då var även årets upplaga av Swiss Alpine avklarat. Vi (jag och familjen) åkte ner en vecka innan loppet för att kunna förbereda oss bra inför loppet. Det är ganska bra att vara på plats ett tag innan för att vänja sig med den höga höjden som loppet går på. Träningen under vecka bestod av ett par långa pass samt en tävling på 4 km runt Davos sjön på tisdagen. Vädret under veckan kanske inte var det roligaste, en del regn och ingen jätte värme. Prognosen för loppet var lite regn på dagen och ingen direkt värme att tala om. Tyckte att kroppen kändes helt OK hela veckan så det var med ett bra självförtroende som man åter stod på startlinjen.
Inför årets lopp så hade arrangören gjort om banan så att man skulle springa mer väg i början och sedan gå upp i ett annat pass på den högalpina delen. Denna skulle innebära att den nya banan fick en hel del mera stigning än tidigare samt att banan blir lite längre. Jag hade innan loppet provsprungit den nya högalpina delen 2 gånger så jag tycket att jag hade ganska bra koll på den delen av banan.
Kl 07.00 gick starten och jag försöker få en liten snabb koll på vilka övriga deltagare som ser ”farliga” ut. Springer på i ett ganska behagligt tempo de första kilometrarna. Jag känner inte att det finns någon större anledning för mig att behöva höja farten. Vi blir en liten grupp på ca 5-6 löpare som kör K78. Det är även en del löpare som springer 42 och 30 km som startar samtidigt med oss och även de har samma bana i början vilket gör det lite svårt att hålla koll på vilka som man tävlar mot.
Nere i Filisür som är banans lägsta punkt så är det bara 4 löpare kvar i min grupp. Huw Lobb från Storbritannien höjde farten lite och snart så var det bara vi 2 kvar i gruppen. Innan Bergün gick han på ganska hårt i backen så at jag släppte ett par sekunder. En liten tanke kommer farande om att detta kanske blir en jobbig dag ändå…..
I Bergün mötte Zandra upp med mitt vätskebälte som jag brukar ha med mig över toppen. I backen upp mot Kerschhütte fick jag släppa ytterligare och på första toppen så var How nästa 2 min före. De tidigare loppen som jag har sprungit så har var sprungit ganska mycket fortare än de andra på delen ner från Kersch så jag kände mig ändå ganska lugn med min position i loppet. Tittar även bak en bit upp i backen ock kan konstatera att de som är bakom är ganska långt bakom och att de troligen inte utgör något större hot.
Direkt efter Kersch så snubblar jag på en sten som druttar i backen och skrapar höger knä och händerna. Inte så himla skönt. Rullar vidare ner och jag ser att jag plockar in enormt på Huw och skulle tro att redan 1,5 km efter Kersch så är jag uppe i hans rygg. Stannar kvar för att se vad han har för tanke i nästa backe. Märker ganska snart att han är ganska seg och jag springer förbi och höjer farten lite för att se vad som händer. Huw tappar ganska mycket ganska fort. I den brantaste delen upp till nästa pass som är Sertig pass så går jag en hel del, men jag ser ändå att jag drar ifrån. Upp över sista toppen och sedan så börjar en lång nedförsbacke men en hel del stora stenar direkt efter toppen. Lyckas ramla en gång till, denna gång lite hårdare. Slår i båda knäna och båda händerna, magen och även läppen. Lyckas åter komma upp på benen efter att man har konstaterat att inget är brutet. Har mest i vänster knä, lite stelt att börja springa men efter några hundra meter så börjar det att kännas lite bättre. Springer lite försiktigare den resterande delen ner till grusvägen. Jag försöker även att titta bak när jag kommer ner en bit för att se om det finns någon bakom, men jag kan inte se någon.
Sista biten in rullar på bra och jag känner nästan ingen oro att någon ska komma ifatt mig. Att åter få komma in på stadion som segrare är ju inte helt fel…..
Nu närmast blir det VM på 100 KM som gäller.
Träna på.

Ett inslag från SF
http://www.videoportal.sf.tv/video?id=ada02ef7-4a92-456c-aa83-5e4730e04840

Lite fakta om Huw Lobb
http://www.iaaf.org/athletes/biographies/country=gbr/athcode=194440/inde...

Resultat:
http://davos.r.mikatiming.de/2011/?&lang=EN&pid=leaderboard

Skriv en kommentar | 1 kommentarer
Swiss alpine marathon | 2011-07-25 16:35 | 1 kommentarer

Är nu åter i Davos. Idag var det åter dags för att kolla in delar av banan. Gjorde en video blogg....

See video
Skriv en kommentar | 1 kommentarer
Swiss alpine marathon | 2011-07-13 07:10 | Inga kommentarer

Här kommer en liten film från min banbesiktning av årets bana på Swiss Alpine marathon.

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Swiss alpine marathon | 2011-07-07 20:27 | Inga kommentarer
Några av oss som var där
Topptur.
Tränings utsikt.
Lunch på träningen.
På toppen på ett av långpassen. Detta passet blev 34 km och en massa stigning.

Har varit i Davos på en kanonvecka ur träningssynpunkt (och solbränna synpunkt). Planen var att försöka få ihop lite distans efter förkylningen som jag åkte på efter Sydafrika äventyret. Fick ju till några bra pass även innan jag åkte till Davos med blad annat ett bra backa pass i Gesundaberget. Vi var 14 st löpare som checkade in i 2 lägenheter. Förra året körde vi första dagen ett enkelt pass med 16 km löpning nerför, vilket resulterade i att halva styrkan då fick sådan träningsvärk i låren att de knappt kunde springa på ett par dagar. I år så gjorde vi ett lite annat upplägg, mera backa uppför istället. Detta var ett bra val eftersom att ingen detta året påpekade att de fick grym träningsvärk i låren. Vecka innehöll lite blandade övningar allt ifrån en 4 km tävling runt Davossjön till en topptur till Schwartshorn som är det högsta berget i omgivningen. Vi fick även springa hela Swissalpine banan uppdelat på 2 etapper. Riktigt bra att få prova på den nya banan som arrangörerna kommer att erbjuda i år. En tuff överraskning kommer att möta många av löpare innan Bergün, en extra backe som innebär att man kommer att springa 150 höjdmeter extra i backen upp (Backen är redan nog tuff som den är). Sedan är nerfarten från Keschhütte till Davos ändrad. I år så kommer att använda sig av Sertig Pas som är på höjden 2739 möh, vilket även kommer att bli banans högsta punkt. Förr var den vid Keschhütte som ligger på 2632 möh. Årets banan innehåller lite mindre av den typen av terräng som jag gilla mest, sten. Den nya nerfarten är riktigt besvärlig den första kilometern. Riktigt brant och stora stenar som man nästan får krypa runt för att inte bryta benen. Men efter denna passagen så blir det en riktigt fin stig hela vägen ner till målet. Förr var det mycket lättsprunget på slutet, endast mycket små uppförsbackar de sista 2 milen. I år som kommer det även att vara en hel del tuffa uppförsbackar på slutet. Om man är stum så kan man få betala ett högt pris i dessa backar. Årets bana bjuder alltså på en hel del att tänka på.
Just nu vi i Åre för Haglöfs Åre Extreme Challenge. Ska bli intressant att se den tävlingen på lördag. Ska även passa på att springa upp på Skutan i morgon för att känna på delar av tävlingsbanan som de ska springa.
Måste än en gång rekomendera att ni ska prova på att springa innan frukosten på morgonen nu när det är sommar. Helt underbart att sticka ut vid 6-7 tiden på en runda. Testa!!

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Swiss alpine marathon | 2011-06-20 20:52 | 1 kommentarer

Efter en lång och tuff förkylning så är man åter på banan. Nästan 3 veckor av halsont, snor, näsblod, gult gegg i ögonen och värkande öron är över.
Kommer att åka till Davos på midsommardagen för att förbereda mig för Swiss alpine marathon. Med anledning av detta så var jag igår på Gesundaberget och körde 3 vändor i backen. Tyckte inte att det kändes så märkvärdigt i benen efter passet. Passet var mest ett ”känna på” pass för att se hur kroppen känns efter en sådan lång vila/förkylning.
Idag på morgonen började träningsvärken komma smygande, skönt. När jag skulle gå hem från jobbet var det riktigt påtagligt att man hade plågat benen igår. Riktigt skönt att känna att man har gjort lite nytta dagen innan. Tänk på alla som aldrig får uppleva denna känslan.

Idag så gjorde jag det första passet på över timmen sedan man kom i mål på comrades. Efter en stelt inledning så gick passet riktigt bra. Det hela slutade med 1 timme och 50 min i skiftande terräng.
Jag har fortfarande inte fått min medalj från comrades, men den borde vara på väg. Det kunde ta upp till en månad innan alla kontroller var klara och medaljerna skickas. Måste vara en riktigt värdefull medalj som kommer med posten. Undra om de skickar dem med REK? På frågan om jag kommer att springa comrades 2012 så är svaret JA, om någon nu trodde något annat. Hittade även ett lite youtube klipp från loppet 2010 som kan vara kul att se (totalt 7 delar och detta är del 7). När man ser detta så kanske man förstår hur stort detta loppet är. Skulle nästan kunna säga att comrades är större för Sydafrika än vad vasaloppet är för Sverige. (Undra om man får säga så här när man kommer från Mora….)

Träning framöver kommer att bestå av mycket backe och löpning på stig, alltför att vara bra förberedd till sista helgen i juli.

See video
Skriv en kommentar | 1 kommentarer
 

Intressanta lopp

 • Premiärmilen • 2 april
 • SpringCross • 16 april
 • Women’s Health Halvmarathon • 23 april
 • MilSpåret • 19 maj
 • VårRuset • maj och juni
 • ASICS Stockholm Marathon • 4 juni
 • Hjärtebarnsloppet • 5 juni
 • Minimaran • 5 juni
 • STHLM 10 • 15 juni
 • Bellmanstafetten • 17, 18, 20 aug
 • Tjejmilen • 3 september
 • Stockholm Halvmarathon • 10 september
 • Topploppet • 17 september
 • TjurRuset • 1-2 oktober
 • Hässelbyloppet • 9 oktober