Här arrangeras flest lopp i världen

Att delta i ett lopp är ett sätt att kolla sin form, att träffa andra löpare och ibland ett sätt att ta sig till ställen dit man aldrig hade kommit. Det kan vara en landsväg i norra Uppland, en alpstig mellan Schweiz och Italien.
Att springa ett lopp är helt enkelt ett sätt att se världen. Första blogginlägget för Löparskor i bagaget skulle alltså kunna vara varsomhelst i världen, men det finns en anledning till att vi hamnar i Kalifornien i USA.
Ingenstans i världen ordnas det så många lopp som här. Under 2014 fanns det drygt 300 lopp att välja mellan. Stora lopp med tiotusentals löpare som Los Angeles Marathon, Rock ’n Roll halvmarathon i San Diego, eller Bay to Breakers i San Fransisco.
Alla lopp finns listade på http://www.runningintheusa.com

Loppen är ofta organiserade av privata eventföretag som med hjälp av volontärer (ofta studenter) har en välslipad organisation. Online-anmälan och chiptidtagning är standard för nästan alla lopp.
Kalifornien låter dyrt och långt bort. 2900 kronor för en enkel med Norwegian till Oakland och tio timmars flygresa är kanske lite drygt för att bara springa ett lopp, men har man andra ärenden eller vill se mer av USAs västkust så är det en bra ingång. Det tyckte i alla fall frun och jag, tog några mellandagar och nyårsledigt för en roadtrip i USA.
Bara några mil från flygplatsen i Oakland hittade vi på nätet snabbt ett lopp som i vår smak, 22 km på terrängstigar runt sjön Lake Chabot.
Fakta:
Löpningen: Loppet ”Brazen Almost Eve Half Marathon”
Distans: 21,6 km runt Lake Chabot, även 10 och 5 km.
Deltagaravgift: 65 dollar (cirka 500 kronor)
Antal deltagare (2014): Cirka 1000 i alla klaser.
Vad får man för anmälningsavgiften?
Chiptidtagning, fyra vätskestationer med vatten och sportdryck, rejäl medalj efter loppet. Stort buffetbord efter loppet med kaffe, vatten, sportdryck, chips, muffins, frukt med mera.
Priser till vinnare totalt och i åldersklasser.
Hur var loppet?
Vi landade klockan 20 lokal tid och startade kl 8 morgonen därpå. Ett riktigt stolleprov kan tyckas men det funkade faktiskt bra. Vi var inte beredda på att Kalifornien skulle bjuda på minusgrader så det blev lite kallt innan loppet. Backarna runt sjön visade sig bjuda på sammanlagt 700 höjdmeter och även om stigarna var av Lidingöloppsklass så var stigningarna både längre och ibland brantare. Riktigt tuff löpning och leran lär vara slipprig om regnet kommer, nu klarade vi oss runt på vanliga löparskor även om jag så här i efterhand hade varit en terrängsko.
Hur var upplevelsen?
Proffsigt arrangemang med nummerlappsutdelning på plats, överraskande tuff, rolig och utmanande bana med fina vyer över naturreservatet. Bra stämning kring loppet och bra service efteråt.

Bara någon mil från Bay-area, Stor-San Fransisco finns fina naturområden och det är här som arrangören Brazen ordnar flera lopp per år.
Naturreservatet Lake Chablot bjuder på fina trailstigar.
Backarna är så långa och så tuffa att få av loppets deltagare klarar att hålla sig springande hela vägen. 900 meters höjdskillnad på 2,2 mil är klart mer än i Lidingöloppet.
Långa sugande backar blir ännu tuffare vid regn. Trailskor är att rekommendera.
Efter loppet bjuds på ett rikt buffetbord, med frukt, chips, popcorn, muffins och godis.
Ett uppskattat inslag efteråt är fotoväggen med tillhörande utklädningslåda.