Otajmat tips om ett bra weekend-lopp

Ibland frågar folk efter tips på bra weekendlopp. Weekendresor överhuvudtaget blir allt mer populära. Resebranschen berättar om en tredubbbling av veckoslutsresor på bara tre år. Många åker själv, men alla stora charterbolag har numera ett stort utbud av kortresor.
Men man ska ha tid att resa också. En snabb blick i kalendern för våren 2015 efter röda dagar ger dock några bra möjligheter.

Helt perfekt ligger helgen kring Valborg och 1 maj. Perfekt också för löparen som hinner träna på bra, kanske få en test inför GöteborgsVarvet eller ASICS Stockholm Marathon.
Så vart åker man då?
Genève så klart!
Genève Marathon 2-3 maj har alla distanser, på söndagen ett riktigt snabbt halvmaraton och maraton. Ett tjejlopp dagen före, och ett 10 km nattlopp på lördagskvällen,en stafett för kompisgänget. Bra arrangerat med mål för alla distanser på bron Pont du Mont Blanc över Rhöne mitt i Genève.
Flygplatsen ligger på ”Bromma-avstånd” till stadskärnan och det går enkelt att ta sig och kommunicera i en av världens mest internationella städer. Franska är första språket men här funkar skolengelskan också.
Vad hinner man då med på en weekend mer än att springa? Shoppingen är dyr, prisnivån högre än i Sverige när det gäller det mesta. Mitt bästa tips är badhuset Bains des Pâquis. För cirka 200 kr kan man bada bastu, Hammam eller turkiskt bad och doppa sig i Genevesjön. Efteråt äter man fondue på restaurangen med utsikt över Genevesjön,

Men mitt resetips kommer minst sagt otajmat. Den som hänger med på ekonomisidorna vet att schweizerfrancen rusade när landets bank släppte valutan fri i mitten av januari. Priserna som redan tidigare var höga har åkt upp med 20 procent, så det kan bli svårt att göra schweizer-francen Maraton som budget-variant.

Fakta:

Löpningen: Loppet ”Harmony Genève Marathon for Unicef”
Distans: Maraton, halvmaraton, 10 km, 5 km endast för kvinnor, Stafett, maraton delat på sex sträckor.
Deltagaravgift: Crika 900 kr för maraton. Cirka 700 kr för halvmaraton.
Antal deltagare (2014): Cirka 13700 totalt i alla klasser.

Vad får man för anmälningsavgiften?

Chiptidtagning, vätskestation med vatten och sportdryck var tredje kilometer, medalj efter loppet. t-shirt i funktionsmaterial.
Hur var loppet?
Nummerlappsutdelning vid målområdet med försäljning och utställning, ordning och reda, men förvänta er ingen stor mässa. Spårvagn är sättet att ta sig i Genève. Det är också sättet om man ska springa 10 km, halvmaraton eller maraton som har start ute i fashionabla stadsdelen Bel Air.
Alla som kanske tror att välkända Geneve är en stor stad, blir kanske förvånade över att man ganska snart är ute på rena landet. Inte så mycket publik, men lättlöpt och trots att vi är i ett alpland så är det mest flack löpning.
Geneve Marathons hemsida: http://www.genevemarathon.org
Bains des Pâquis: http://www.aubp.ch/Home.html