Skaffa en extra försäkring innan löparresan

Många har numera hemförsäkringar eller betalkort där reseförsäkring ingår. Ofta ger de ett bra skydd om man blir sjuk eller skadad före resan och inte kan åka. Men det finns tillfällen där det kan vara svårt att få ut ersättning från den vanliga reseförsäkringen. Resebolagen säljer ofta utökade försäkringar och de flesta försäkringsbolagen har möjlighet att öka skyddet.

Just när det gäller löparresor och träningsresor kan det vara motiverat fundera över att lägga några hundralappar på en tilläggsförsäkring.
Med en tilläggsförsäkring finns möjlighet till utökat skydd:

• Rätt till en ny resa om du åker på träningsresa, blir sjuk eller skadad och inte kan delta under mer än hälften av dagarna.

Exempel: Herr N fick en muskelbristning på träningsresans andra dag och kunde inte delta mer under träningsveckan. Han ordnade ett läkarintyg på plats som styrkte skadan och får en ny resa till samma kostnad.

• Resekostnad tillbaka om du eller ditt resesällskap blir sjuk innan avresa. 

Exempel: Kompisarna Anna och Anders hade beställt resa till New York Marathon för att springa tillsammans. Anna fick en veckan innan resan en överbelastningsskada som gjorde att hon inte kunde springa loppet. Anders ville inte åka ensam och tack vare läkarintyg som styrkte Annas skada fick Anders tillbaka resekostnaden

• Startkostnaden tillbaka. Vissa extremlopp kan ha mycket höga anmälningsavgifter. Närmare 10000 kr kostade en startplats i GoreTex TransAlpine Run 2014. Med en tilläggsförsäkring finns möjlighet att få tillbaka hela startavgiften.



Folksam har en tilläggsförsäkring som heter Startklar som kostar 292 kr per person och år. Även många resebolag har tilläggsförsäkringar. SpringTime Travels försäkring kostar 415 kr. 
Så innan du reser, kolla att du har en resseförsäkring, läs det finstilta och fundera på om det kan vara värt några extra hundralappar för att få ett utökat skydd.