30 minuter

De senaste dagarna har det rapporterats om att det räcker att springa lugnt 5 min ett par dagar i veckan, för att det ska ha positiv inverkan på hälsan så att man lever längre. Är tveksam om det har så stor effekt på konditionen. Om du lägger till 25 minuter och unnar dig 30 minuters träning går det att få till riktigt bra konditionshöjandeträning.
För något år sedan introducerade SATS (jag är inte sponsrad, bara flitig på gymmet) högintensiva spinningklasser på 30 minuter. Till en början var jag lite skeptisk, 30 minuter, hinner ju knappt bli varm! Då var det så bra att det var ett 55 minuters spinningpass direkt efter, perfekt att kombinera. På det första korta passet brukade jag tävla mot mig själv, dvs. försöka slå mitt pulsmax från gången före, för det är ett pass där det går att pressa upp pulsen ordentligt. I och med att passet är så kort brukar jag tänka att det får bära eller brista,i värsta fall får jag väl bara trampa runt på slutet. Jag har också använt passet för att simulera en fartökning i slutet av ett längre pass när jag inte kunnat springa långpass med fartökning.
Hur ser då passet ut. Nio minuters uppvärmning sedan tre set med
5 x 30,20,10 s, vilan mellan seten är 1,5 minuter. Tanken är att 10 sekunders intervallen ska vara max och 30 sekunders-intervallen lite lugnare för att bli av med ev. mjölksyra. Jag kör på så att jag får 3x5min, lättar bara lite på belastningen under den långa intervallen. Körde ett sådant här pass i måndags, hade glömt bort vad jobbigt det kunde vara. Avslutade dagen med ett Pilates-boll pass.

Ett annat pass som är effektivt om tiden är knapp är, 1 km uppvärmning och nedjogg med 10 x 1 min backe med jogg nedför igen. 30 min effektiv träning, perfekt på lunchen.

Själv längtar jag efter att få springa långa intervaller och inte bara köra dom på crosstrainern. I kväll får jag i vart fall springa intervaller i mossen 30 x 45/15 s, sedan blir det lugn träning ett par dagar.

Många kvällsdopp efter träningen blir det. Älskar sommaren!