Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Backpass

Det har blivit en hel del backpass den senaste tiden eftersom det är den löpning som inte smärtar i benet. Passen har sett ungefär likadana ut dvs. 10 x 185 m backe med jogg ned igen (ca. 80s). Tiderna har legat mellan 56-61s (beroende hur tidigt det varit på morgonen). Förra passet körde jag 7 st långa backar och sedan joggade jag till en kortare och mindre brant backe. Körde 5 gånger kort backe 22-24 där jag kunde trycka på mer och komma upp i steget. Joggade tillbaka till den långa backen och körde en vända upp. Den kändes tuff och jag hann tänka att de korta backarna var lite jobbiga ändå. När jag tryckte av klockan visade den 54 s, pers med 2 s, det var därför det kändes så jobbigt.
Den här gången började jag med 5 x kort backe med snällare lutning, där jag verkligen försökte tänka på tekniken och jobba med armarna. Sedan bar det av till den långa backen. Första vändan gick på 51 s!!,det gör så mycket att komma upp i steget och få en överfart. Det blev 6 långa intervaller där den långsammaste gick på 55 s snitt på 53 s. Avslutade med 5 x kort backe och då kändes det inte så lätt längre. Det blir inte mycket i totaltid med ett bra sätt att träna styrka och teknik på.

På samma sätt tycker jag om att göra med banintervaller. Ett pass jag körde när jag var i Flagstaff på läger var 6 x 200 m, 3 x 1000 m och 3 x 400 m. Det blir ganska tävlingslikt dvs. det går snabbt i början för att sedan lugna ned sig lite för att gå fortare igen. Om jag börjar med korta snabba intervaller tycker jag att jag kommer upp mer i steget och springer bättre på de längre intervallerna och farten känns inte så hård.

Här kör jag ett backpass på 2000 möh i Flagstaff. 8 x 3 min backe, det bygger styrka och uthållighet.