Njunjesstugan och fjällrabarber

Det lokala helikopterföretaget Arctic air var generösa nog att bjuda mig och några övriga ur personalstyrkan på en helikoptertur kring Kvikkjokk. Vi fick åka in en bit i Tarradalen och över några fjäll samt en rundtur över KVikkjokk. Det blir nästan löjligt när en man kan färdas en sträcka på någon minut som till fots tar en eller flera timmar. Kul var det iallafall.

Jag har även passat på att göra ett besök i första stugan på Padjelantaleden. Först båt 3,3 km för att ta sig till början av leden. Därifrån är det ca 14 km till Njunjesstugan. STF´s första fjällstuga längs leden. Trevligt att mötas av ett bekant ansikte när man kom fram. Stugvärden i Njunjes heter Inga och hade i vintras hand om Sitojaurestugan ca 5 mil ovanför Kvikkjokk längs kungsleden. Jag passerade där i vintras så jag känner henne lite sedan tidigare. Jag hade med mig lite frukt och gräslök till henne och blev bjuden på fika bestående av te, mackor och någon slags fjällväxt som man kunde äta. Namnet har jag glömt, men den smakade hyfsat likt rabarber. Från Njunjes tog jag upp på den södra sluttningen för att få lite bättre utsikt. Mycket vatten i en jokk gjorde det dock omöjligt att ta sig upp på en topp som jag siktat in mig på.
Tillbaka till stugan för några tjockpannkakor som jag hade med mig som lunch. Därefter en ilfärd tillbaka de 14 km för att hinna med båten kl.17 tillbaka till Kvikkjokk. En fin dagstur på dryga 4 mil.

Som tidigare beskrivet så kommer jag lämna Kvikkjokk tidigare än jag tänkt. Redan den 5:e Augusti åker jag ner. Lite tråkigt att komma ifrån fjällen, men jag har ordentligt med saker planerade i Augusti och September ändå. Min uppladdning inför Spartathlon kommer bli grym och jag vill ge mig de bästa förutsättningarna för att göra ett kalaslopp där.
Sen råkar det tydligen vara min födelsedag idag också.
63 dagar till start.

Fjälljokk
Fjäll... (rabarber?)
Fjällmjölk
Fjällfall
Fjällvråk i skyn
Fjällvy
Fjällfors
Fjällmänniska