Att hamstra diagnoser

Källargymmet jag ibland bevistar har ett par riktigt rustika cardionicsband. Gamla fina grejor med vridreglage för hastighet och lutning, och en display som ser ut som något man kan löda ihop själv med prylar från Elfa. Löpband som princip är per definition överteknifierat men det här känns ändå skönt lo-tech.

Och idag ska jag köra ett progressivt benchmarkpass här. Jag har ju precis börjat fuska igång fartträningen och i början av april väntar en halvmara i Prag. Resan är bokad och allt är klappat och klart - nu fattas bara lite speed för att faktiskt genomföra loppet på mitt bästa sätt. Alltså fart, och alltså diagnostiskt idag.

Hela passet går utan lutning. Man kan räkna fram och tillbaka med hur många procent som svarar mot luftmotstånd och fundera över underlagets inverkan och det enda med det tredje men sen kommer man likförbannat att upptäcka att bandet man springer på är felkalibrerat så den enda tumregeln vad gäller såna här övningar är att köra alla pass man vill jämföra på samma band. Dessutom får jag nog av löpstyrketräning genom alla ryggsäckspass jag kör - nu vill jag få upp löpekonomi i fart. Börjar dock lugnt med tre minuter i 6/km. Eller 10 km/h då.

Trampar upp farten var tredje minut, först med en km/h och ökning, sedan en halv. Jag gillar vredet på bandet skarpt. Farten och intensiteten ökar successivt, fram till de sista sex minuterna i fyrafart och snabbare går det riktigt behändigt, sedan känns det att fartvanan nog har varit bättre. Men jag tuggar lite på tungan, Voeckler-ventilerar lite, biter ihop lite och sedan - exakt en halvtimme in i passet - får jag faktiskt vrida ner tempot igen. Det finns lite obetalda skulder i benen och att springa femtempo är jobbigt ett tag men jag håller i i fem minuter. Pulsens återanpassning efter intensitetssänkning är ett minst lika intressant mått som puls mot fart.

Några intervallpass framöver nu och sen ska jag köra om det här om ett par veckor. Förutom att vara en bra diagnosövning är det ett helt ok tempopass också - så jag måste inte vara jätterestriktiv med att köra det. Skön nöjd känsla av fartpass i kroppen efteråt. Gott - det var alldeles för länge sedan.