W-R-T Sandsjöbacka Trail Marathon & 25k

Den 13:e februari arrangerar klubben ett lopp som kommer att gå i Benen på ryggens fotspår. Start tidigt om morgonen i Kungsbacka eller Lindome beroende på distanspreferens, 25 eller 43 km, och så en hel dag med löpning i Sandsjöbackareservatet. Målgång sker invid W-R-Ts butik på Mölndalsvägen södra Göteborg.

Rutten genom Sandsjöbackaskogen är mig välbekant men det känns ändå viktigt att testlöpa banan lite för att kolla av skyltläge och liknande. Igår tog jag den första knappa milen från Kungsbacka station längs Gröningevägen ut till Sandsjöbackaledens södra startpunkt. Den etappen går helt på väg men genom fina vintriga landskap. Till största delen kommer den dock att springas i mörker eller kanske gryningsljus.

Dagens tur startar jag från Sandsjöbacka rastplats invid E6. Joggar lätt på alternativa stigar ner till Kyrkobyn-Dala och början på leden, följer sedan den tänkta rutten genom skogen tillbaka norrut. Det har varit ganska sparsamt med utomhuslöpning ett tag, framförallt på grund av den krånglande vaden. Idag känns det dock fint, speciellt som jag håller tempot nere ordentligt. Lite nysnö har fallit under natten och det är jag och rävspåren på stigen men undertill finns en väl utgången fåra att följa, tror nästan det är mer lättlöpt nu än sommartid faktiskt. Tät skog och till en början ganska böljande löpning, jag passerar små kärrmarker med namn som Gunnes myst, Knipemyst och One mosse. Vid Grönabur kommer vi ut i öppnare hagmarker och här lämnar både jag och den tänkta löprutten Sandsjöbackaleden för en mer östlig sträckning - det vore närmast tjänstefel att inte lägga banan över Sandsjöbackadrumlinen. Det är den stora karakteristiska ås som avtecknar sig i stilfull silhuett när man passerar området nere på motorvägen. Stigen går mitt uppe på den plana ryggformationen, med utsikt åt alla håll. Längst ner i dagens inlägg hittar man ett lite skakigt videoklipp från morgonens passage - det kommer att bli grymt fin löpning här även i februari.

Dagens pass tar nästan exakt två timmar i anspråk och då kom jag inte ens 17 km - men då stannade jag och fotade, kollade skyltar och en del annat också förstås.