Långt och rakt i Skåne

I Skåne över helgen för att fokusera tankarna kring Sandsjöbacka Trail - det blir femte gången vi arrangerar i januari och för varje år är det fler som vill springa. I år lade vi ut fem olika lopp över tre dagar med distanser och upplägg för att passa alla trailsmaklökar, mest för att ge så många som möjligt chansen att springa utan att det för den skull ska bli trångt och opersonligt. Och nu är det fullbelagt på flera distanser och inte så ohyggligt många platser kvar överlag. För fem år sedan var det ungefär 50 personer som sprang våra två distanser från Kungsbacka och Lindome, i januari ser det ut att bli närmare 1000. Galet skoj, men lite läskigt. Många små detaljer vi vill ska vara på plats och fungera.

Givetvis passar jag även på att testa lite nya osprungna löprundor när jag är på okänd mark. Jag lämnar Malmö norrut, följer asfalten på cykelvägarna norröver, med musik i öronen. Det skymmer på och det regnar konstant under passet, jag räknar inte med några storartde naturupplevelser. Följer skyltning mot Lomma, som ligger lagom långt bort. Vid Spillepengen hittar jag en avstickare ner mot stranden, den visar sig dock vara fågelskyddsområde så dit kommer jag inte, men däremot hittar jag en fin elbelyst terrängslinga - en tunn löpvänlig stig i kort gräs som för tankarna till Englands böljande gröna kullar. Dessutom hittar jag en rygg att följa i ett par hundra meter, en löpare som svänger in en bit framför mig som jag knappar in lite på. Dock är jag tillbaka vid utgångspunkten innan jag kommer ikapp ordentligt.

Jag lämnar grässlingan och springer tillbaka ut till cykelbanan, fortsätter mot Lomma. Kjell Höglund och Nick Cave manglar mina öron, annars är det enda sensoriska input jag får ett kallt regn som blåser över mina knogar. Svagt uppför och så hittar jag en avtagsväg in mot något som heter Alnarp. Jag kommer in på en tom och mörk, men ändå välbelyst cykelväg som för mig tillbaka söderut mot Malmö igen. En skön kilometerlång raksträcka genom skogen, inga tankar, ingen tvekan, bara mata på. Dessutom lite skydd för motvinden inne bland träden, ute på slätten blåser det snålt från sydväst och jag får allt tugga lite på tungan när jag passerat Arlöv och fortfarande har några kilometer kvar till min utgångspunkt vid Nordic Wellness vid Malmö Central.

Tämligen genomregnad och kall kliver jag tillslut in på gymet, efter lite drygt 23 kilometer och ganska drygt två timmars löpning. Kaffe och bastu väntar. Najs.

Utsikt mot Lomma