Då kör vi då!

På lördag annordnas, i Houston, uttagningar för vilka som ska representera USA på Marathonsträckan senare iår vid London OS.

Olympic Trials 2012, smaka på det. Ett lopp som bestämmer om du får representera ditt land vid OS eller inte. USA är ensamma om att tillämpa principen om 1 uttagningstävling för deltagande på Marathon. Det är tuffa tag helt klart.

Det finns en hel del löpare i USA som satsar hårt på detta lopp och för många är det karriärens viktigaste lopp. Marathon är ju en lite speciell sträcka och är du inte 100%:ig så kan man snabbt hamna i svårigheter även om man har ett fint PB.

Det finns dock en del löpare som "borde" ta sig vidare i både herr- och damklassen även om de inte gör sitt livs lopp nu på lördag. Detta pga att de har visat sig ha en så pass hög "medel" nivå under sina marathonkarriärer.

TRR's tips

Herrar:

Ryan Hall, Dathan Ritzenhein och Mo Trafeh. Närmast utanför blir storlöparen, bronsmedaljören i Athen 2004, Meb Keflezighi. Kanske konstigt att sätta 3:an på NYCM 2011 utanför topp 3 och det efter en löpare som aldrig fullföljt en mara, Mo Trafeh.

Meb har haft det lite struligt efter NYCM samt kort återhämtning efter NYCM, bara var 69 dagar mellan NYCM och Olympic Trials, så jag tror han får svårt. Hall ska ha en riktigt usel dag för att missa, Ritzenhein är en fantastisk talang och när han är hel och skadefri, vilket han är nu, levererar han alltid på tävlingsdagen, och Trafeh är även han en fantastisk talang som visat god form på senare tid. Även om han är oprövad över den fulla marathondistansen så tror jag, om han inte förivrar under loppets 1:a halva, är klassen bättre än Meb och de andra utmanarna i dagsläget.

Förra helgen meddelade dessutom Galen Rupp att han inte ställer upp och det fick nog de flesta anmälda löparna att dra en lättnadens suck.

Bakom dem finns en hel hoper kapababla löpare som med rätt dag kan utmana de ovan beskrivna löparna. Tänker på sådana som Jason Hartmann (gammal High School kompis till Dathan R och en hårding, Jason Lehmkuhle, Brett Gotcher, Fernando Cabada, Nick Arciniaga och även "gamle" Abdi Abdirahman.

Abdi sprang OS 2008 men har inte gjort så mkt väsen av sig sedan, men han har ett PB på 2:08 så med rätt dag så.

Damer:

Här finns det i mina ögon 3 solklara favoriter i Shalane Flanagan, Desiree Davila och Kara Goucher. Bakom dem finns det 3 st utmanare som med en riktigt bra dag, samtidigt som någon av de ovan nämnda 3 är lite off, har en chans.

Dessa 3 är "gamla" storlöperskan Deena Kastor (OS-silver 2004 och medlem i Sub 2:20 klubben), Amy Hastings och Magdalena Levy Boulet.

Jag tror det kommer krävas 2:27 för att ta en plats i laget och det är jag övertygad om att Shalene, Desi och Kara kommer springa på lördag och av de övriga 3 jag nämnt är Deena den jag tror har bäst chans mest på grund av henens rutin och om Deena har en bra dag så tror jag det är Kara som får vika sig.

Då Shalene känns som den bästa av dem 3 och Desi är sjukt stabil återstår bara Kara att "offra" och hon har inte haft optimala förberedelser med lite skador och ett omtalat coachbyte under hösten.

Amy H och Magdalena L-B har visserligen PB:n kring 2.27 men Amy är orutinerad och Magdalena är oftast en 2:30+ löpare. Någon kanske tycker att vänta nu, Shalene har "bara" gjort 2:28 var för haussar du henne?

Jo, Shalene har visserligen bara ett PB på 2.28, men det var i 2010 års taktiska NYCM där hon debuterade på sträckan och blev en knappt slagen 2:a och hon är dessutom en 7-h---etes talangfull löpare med en mkt hög mara-kapacitet i mina ögon.

Men det vore naturligtvis roligt med överaskningar och det är sällan saker och ting går helt enligt planerna. Dock tror jag chansen till överaskningar är större på herr än på damsidan.

Mer info finnes här för den intresserade: http://www.houston2012.com/