En riktig klassiker

Då var det helg igen. Tiden går rasande fort nu känns det som.

På hemmaplan händer inte så mkt denna helg och det är vad jag vet inte så många svenskar i farten ute i världen heller. Det innebär dock inte att det inte händer intressanta saker för det.

I Japan anordnas nämligen för 64:e gången Fukuoka Marathon. Fukuoka är en riktig klassiker i Marathon sammanhang och bland tidigare vinnare hittar vi amerikanska löpar-esset och legenden Frank Shorter. Shorter som vann OS 1972 och var 2:a 1976 vann i Fukuoka 4ggr mellan 1971-74.

Årets upplaga har också en riktig superstjärna med i Jaouad Gharib. 38 årige Gharib är sannerligen ingen dussinlöpare. Han är välmeriterad som få med ett PB på 2:05:27 och han har blivit världsmästare två ggr, 2003&2005, och även tagit silver i OS,2008 i Peking.

Trots sina meriter och ett SB på 2:06:55, noterat som 2:a i London i våras, så kommer han få mkt tufft motstånd i form av bl a fjolårstvåan Tekeste Kebede från Etiopien. Kebede har ett PB på 2:07:23 från sin andraplats i Boston i våras. Kebede har satt PB i alla 4 lopp han löpt och han är säkerligen sugen på att visa att även han är en vinnare. Hans landsmän har visat framfötterna tidigare i Fukuoka då ingen mindre än kejsaren själv, Haile Gebreselassie, vann 2006 och de senaste två åren har Tsegaye Kebede vunnit Däremellan vann OS-mästaren Samuel Vanjiru. Så vinnaren här tar en plats bland de riktigt stora.

Andra intressanta lopp i helgen är Standard Chartered Singapore Marathon samt mer exotiska Reggae Marathon på Jamaica och Rock n Roll Marathon i Las Vegas. Återkommer med rapport och kanske lite annat smått och gott efter helgen.