Halvmarahelgen

Stor helg för halvmarathon på g. Både i Sverige och utomlands.

I Stockholm avgörs på lördagen DN Stockholm Halvmarathon. Loppet har ca 15 000 anmälda löpare och då det också är SM i halvmarathon så kan vi räkna med hög klass på loppet.

Sveriges i särklass bästa löpare Isabellah Andersson kommer till start i damklassen och ett nytt svenskt rekord känns inte avlägset. Bella utmanas främst av Anna von Schenk och Anna Rahm. En intressant start gör även IFK Tumbas överraskande SM-bronsmedaljör på 10 000m Charlotte Karlsson.

I herrklassen ska det bli mkt spännande att se vad Adil Bouafif kan hitta på. Adil är i storform och sololöpte till 29.02, och suverän seger, på 10 000m vid Finnkampen i lördags och att han ska kunna notera en tid under 1:04 känns långt ifrån omöjligt.

Adil utmanas främst av comebackande fjolårsvinnaren Erik Petersson, SM-guldvinnaren på Marathon Daniel Woldu, Lill-Lasse Johansson och Fredrik Uhrbom. Bakom dem finns sedan flera av landets bästa långkubabre som Emil "sotarn" Lerdahl, Peter Gross, Andreas Åhwall, Mathias Borg. Spännande lär det bli även om dt finns stor risk, för de andra iaf, att Adil drar iväg från start och inte kommer titta bakåt.

I England avgörs sedan på söndagen Great North Run(GNR) GNR är det loppet som fightas med GBG-varvet om att vara världens största halvmara.

Loppet har ca 50 000 anmälda löpare och tidigare vinnare inkluderar sådana storheter som Haile Gebreselassie, Martin Lel, Paul Tergat, Moses Tanui och Rob de Castella på herrsidan.

På damsidan är det också lite av "vem är vem" i långlöpningens adelskalender bland tidigare vinnare då vi hittar sådana som Berhane Adere, Paula Radcliffe, Sonia O'Sullivan, Ingrid Kristiansen, Grete Waitz och Tegla Loroupe.

Årets upplaga lär inte göra någon besviken vad gäller topptider och tuffa tävlingar heller.