NYC & Punta Umbria

I helgen är det framförallt två saker jag ser fram emot.

På Spanska sydkusten, i Punta Umbria, avgörs Terräng-VM. Även om tävlingen tappat lite i status så är det fortfarande lite av en helig Graal för många av världens bäste långlöpare. T ex lyckades aldrig världens genom tiderna kanske bäste löpare, Haile Gebreselassie, vinna.

Årets upplaga lär bli en fortsättning i duellen mellan Kenya och Etiopien och Kenya har det uttalade målet att vinna alla individuella medaljer. Ifjol tog de hem alla lagguld och 75% av de individuella medaljerna.

Västerut springs det återigen på Manhattan. Det är NYC Half-Marathon på söndag och det är ett fin-fint startfält som fightas om totalt $100 000.

De stora namnen är Meb Keflezighi (vinnare NYC Marathon 2009), Gebre Gebremariam(vinnare NYC Marathon 2010), Ryan Hall(PB 59:43), Marilson Gomes dos Santos(vinnare NYC Marathon 2006 & 2008 och PB 59:33), Peter Kamais (vinnare NYC Half-Marathon 2010 med PB 59:53) sedan gör också två väldigt intressanta namn debut på sträckor längre än 10 000m på bana. Europas bästa lång-löpare Mo Farah och amerikanske Galen Rupp. Båda två med mkt goda löpar CV'n från 5000m och 10 000m på bana, landsväg och i terräng.

Jag är dock mest spänd på att se vad Gebremariam kan hitta på. Han var verkligen imponerande när han vann över hela distansen i November och förhoppningsvis kan han bjuda på ngt liknande även denna gång.

Den intresserade kan kolla in banstäckningen på länken nedan:
http://www.nyrr.org/races/2011/nychalf/pdf/NYCHM11_Course_Map.pdf