Terräng-EM

Hallå löparvänner,

Kort inlägg idag. I helgen ser jag mest fram emot Honolulu Maraton som går på söndag och terräng-em i Portugisika Albufeira.

Albufeira, det är mången svensk löpare som har en förkärlek till denna löparpärla på Algarvekusten. Back in the day var detta the place to be och jag kommer väl ihåg mitt första besök som osnuten yngling 1996.

Det var löpare överallt och det sades att både Wilson Kipketer och Vebjörn Rodal var på plats. Vebjörn träffade jag på men Kipketer såg jag aldrig till. Men så var det med Kipketer, få som såg honom träna överhuvudtaget och det har nog bidragit till legenden och myterna kring honom. Fantastisk löpare hur som och under sin storhetstid var han helt utan behov av harar eller en viss typ av lopp för att vinna.

Men denna blogg ska inte handla om 800m hjältar från förr utan om vad som händer ute i löparvärlden. I Honolulu kommer vi att få se 2010’s främste maraton-löpare, Patrick Makau. Makau har under 2010 sprungit på 2.04.48 och har vunnit både Rotterdam och Berlin Maraton. Tyvärr kommer vi inte få se honom gå i mål.

Makau är nämligen inbjuden som gäst utan några speciella förpliktelser. Visserligen säger han att han kommer ligga med framme i täten och troligen hjälpa till med farthållningen men hur länge han springer med är osäkert. Makau’s mentor som löpare Jimmy Muindi, vunnit i Honolulu 6ggr, springer nämligen och även Gilbert Kirwa (2:06:14 PB), Richard Limo (2:06:45), och Nicholas Chelimo (2:07:38). Ivuti vann 2009 på 2:12 och tiden återspeglas av att loppet är rätt backigt och löps i mörkret just innan gryningen.

Mina andra förhoppningar ligger hos de svenska 23-års juniorerna som deltager med ett starkt lag över 8170m har ett bra lag och en god chans till en fin placering. Banan är en riktig klassiker med gräs- och jordunderlag och det bör gå rätt fort då den inte är allt för backig och grisig. Individuellt ligger de största förhoppningarna på Eric ”Midde junior” Senorski och Alexander Söderberg. Eric’s mamma är ingen mindre än Midde Hamrin, en av svensk löpning allra främsta, därav smeknamnet.

Alex är normalt sett bäste svensk men har haft en lite stökig höst med sjukdomsproblem men de ligger förhoppningsvis bakom honom nu och jag hoppas vi kan få se en 100%-ig Alex tillsammans med Eric leda de andra svenskarna till stordåd.

Hoppas även kunna hitta några andra intressanta lopp att rapportera om. Vi hörs efter helgen.