Terränghelg

Snart är det helg och vem blir inte glad för det? Här kommer mitt första inlägg i kategorin ”inför helgen”.

Det är tänkt att denna rapport ska vara en liten förvarning om vad som är på gång ute på vägarna och i terrängen nu till helgen. Det händer en hel del på den internationella scenen och många duktiga svenska löpare kommer vara i farten. Främst över stock och sten på lerigt underlag men även lite asfalt ska nötas.

Men innan helgen är det en massa sk Turkey Trots i USA då det är Thanksgiving idag. Bl a är det Applied Materials Silicon Valley Turkey Trot. Där vi kommer att få se två av de stora snackisarna i amerikansk löpning under de senaste deceniet mötas över ett 5km gatlopp.

Alan Webb, 3.53 på på ”majlen” som 18-åring 2001) mot Galen Rupp. Rupp kommer mer från långdistanshållet, 8:a på 10 000m på VM 2009, och har PB på 13:07 och 27:10 medan Webb kommer mer från medeldistans, 1:43, 3:30 och 13:10. Nu möts de i ett ”roadrace” över 5km där målet är att det 14år gamla amerikanska ”road”-rekordet på 5km ska slås. Rekordet är i dagsläget på 13:24.

Mer svensk-intresse kommer det vara i Florens på söndag då det ska springas Marathon. Kristian Algers kommer vi få se där och jag vet att det är många som följer Kristian i detta lopp med stort intresse. Som kuriosa kan nämnas att Algers sprang i det svenska laget som deltog i Europa-cupen på EM i Göteborg 2006 och han har ett PB på 2:19.

I Holländska Tillburg kommer en hel drös svenskar tävla på 6-10km terränglöpning. Det är Warandecross och många vill visa framfötterna för att knipa en plats i de lag Sverige skickar till terräng-em i december.

Det är främst juniorer, men även ett par stycken från vår seniorelit. På damsidan Malin Liljestedt och Louise Wiker och på herrsidan har vi Fredrik Uhrbom och Lars ”lill-lasse” Johansson. Lars är ju vår bäste över maraton-distansen föör närvarande men nu ska han visa vad han går för i terrängen efter ett längre läger på hög höjd i Kenya.

Av de äldre juniorerna tycker jag vi ska titta extra på Eric Senorski, bröderna Johansson och Mikael Ekvall och bland de yngre juniorerna ska det bli kul att se vad 16-årige Napoleon Solomon och 800m specialisten Johan Rogestedt kan hitta på över 6200m.