Wanamaker Mile

Hallå på er,

I helgen ser jag inte bara fram emot lite bra-1/2-marathon löpning utan också mot fredagens Millrose Games. Millrose arrangeras i Madison Square Garden för 104:e gången och det jag är mest intresserad av är att se om Bernard Lagat kan vinna the Wanamaker Mile för 9:onde gången. Egentligen tycker jag inte att Millrose är ngn riktig höjdare till tävling, men jag har tighta band till NYC och det var just på MIllrose, närmare bestämt år 2000, jag fick träffa en stor idol för första gången. Ingen mindre än Johnny Gray. För den som är intresserad rekommenderar jag http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/gr/johnny-gray-1.html
Johnny kan definieras som tuffheten själv, alltid full fart och han har bl a gjort mer än 20 lopp under 1:44 på 800m.

På vägarna är det också USA som drar. På lördag är det en högklassig 1/2-mara i Houston. Många duktiga amerikaner kommer springa. även den bäste av dem. Ryan Hall. 2007 gjorde Hall 59:43 i Houston och det är amerikansk rekord. Han får dock tufft motstånd. Bl a springer Patrick Smyth och Brent Vaughn som debuterade i Houston förra året med de fin-fina tiderna 1:02:01 och 1:02:04. Sedan springer även Abdi Abdirahman som har deltagit i 3 olympiska spel och vunnit jag vet inte hur många amerikanska mästerskap. Sist men inte minst är Mo Trafeh som gjorde 1:00:39 ifjol och var amerikansk mästare på 15km.

Sedan vill jag passa på att hylla Isabellah Anderssons negativa split ännu lite mer. Hon sprang som jag nämnde i mitt förra inlägg en snabbare andra halva och då hade hon inte direkt joggat den första halvan men vad jag glömde nämna var att de hade motvind på andra halvan. Då kassakistan är välfylld i Dubai så lockar det en hel del duktiga löpare och jag tycker det kan vara värt att nämna att i herrloppet passerade 12 man varav 10 kenyaner på 1:02:46 men alla dem tappade tid på andra halvan. Samma sak gällde på damsidan förutom för vinnaren Mergia och trean Isabellah.

Mer info efter helgen. Ha det så gott
/Norberg