En marathonmammas weblog

  • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
Inga kommentarer
2013-12-23 17:23 | Kommentarer

Visst saknar man den vita snön som lyser upp och ger julstämning! Det finns ju så mycket mer att hitta på utomhus särskilt för barnen när det ligger snö som inbjder till pulkaåkning, skidturer och snögubbebygge....

MEN ska jag se till den egoistiska löparen inom mig så är jag ju väldigt tacksam över att idag som upptakt inför morgondagens festligheter kunna ta ett 30 km löppass på fina grusvägar utan halkrisk och snöpulsande och därmed få julefriden att infinna sig både i kropp och knopp (O:

Nu är julknäcken och kolan kokad, sillen inlagd och köttbullarna rullade och släkten kommer ikväll hit på rimstuga och provsmakar skinkan...

SÅ, återstår att tacka för trevliga och tankvärda kommentarer under året...senaste inlägget om att jag ska testa Triathlon ska jag fundera på till julgröten (o;

Vill önska Er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt 2014!

/Anna

Inga kommentarer
2013-11-13 23:15 | Kommentarer

Kom hem igår efter 10 dagar i Brasilien! Började med två dagar i Rio de Janeiro och fortsatte sedan till Sao Paulo för ytterligare möten!

Jag hade sedan tänkt att åka hem till helgen men då vi blev inbjudna att närvara vid ett besök som Kungen och en delegation från IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin) skulle avlägga hos en av våra kunder i Brasilien så tyckte jag att det var värt att förlänga resan! De ville nämligen presentera vårt svensk-brasilianska forskningsprojekt som vi startat upp så det var ett bra tillfälle att marknadsföra! Fick istället en helg vid kusten, ca 2 h utanför Sao Paulo. Är ju inte fel med 30-35C och sol en helg i november. Jag såg till att gå upp vid kl 07.00 för att få in löppassen innan frukost i dräglig temperatur. Det blev 20 km på lördagen och 25 km på söndagen. Temperaturen var dock redan uppe i 28C då jag gav mig av ut så rätt tuffa rundor....

Att sedan sätta sig vid frukostbordet och njuta av alla fantastiska frukter som ananas, mango, kiwi, melon,papaya är ju inte helt fel...Känns ju t o m OK att efter det sätta sig med datorn under ett parasoll och göra lite nytta på jobbfronten också, man hamnar ju hopplöst mycket efter då veckan är fulltecknad med möten... Men med en läskande Abacaxi com hortela (ananas med mynta)så kom hjärnan igång och en del från "to-do-list" kunde bockas av! Att sedan på söndag em åter bege sig in till storstan Sao Paulo var förstås värre än man kunnat ana...resan skulle ta 2 h, vi hade räknat med en del helgtrafik så kanske en timme extra...det tog 5,5h timme!

Det var sedan en spännande upplevelse att träffa Kungen och se hur det går till vid ett sådant besök....mycket blommor och putsande (o: Direkt efter detta skulle jag åka till flygplatsen för att flyga hem...blev dock lite onödigt stressigt då det visade sig att någon burit in min väska på Kungens buss!!!

OCH trots att de lämnade området bara någon minut tidigare så var det ej OK att stanna karavanen med polis MCs och säkerhetsbilar så den fick följa med till Kungens hotell! Jag åkte till flygplatsen och checkade in och väntade sedan med spänning på att se om bilen som åkt efter Kungens cortege skulle hinna hämta upp väskan på hotellet och sedan ta sig tillbaka till flygplatsen! De skulle slå en signal när de var på väg....MEN självklart laddade min mobil ur och laddaren fanns i väskan.... MEN väskan hann precis i tid så jag sedan kunde springa genom säkerhetskontroll och paskontroll och till gaten lagom till de sista passagerarna gick på under den blinkande skylten med "Final Call"!!

Det var viktigt att få med väskan för förutom min dator, laddare och biljett (som jag ju iofs även hade på kort så jag kunde checka in...) så fanns där även de träningskläder jag ville ha i handbagaget för att kunna fördriva mina 4 h i Munchen! Har nämligen hittat ett hotell precis utanför flygplatsen där man kan betala 20 EURO för 2 h tillgång till gym samt relax med pool! Det var fantastiskt skönt att efter 12h på flyget köra lugna 20 km på löpband innan sista resan hem till Stockholm. Är ju inte fel att komma hem nyduschad och nytränad till familjen istället för det vrak som man känner sig som efter en långflygning annars!

MEN, nu är det bara att inse att det är löparrundor i mörker och kyla som väntar ett tag framöver.... Det går ju fortfarande bara i lugnt tempo för min del men går hos en kiropraktor i alla fall som tycker sig ha hittat låsningar i ryggen som ska rättas till och därmed ska kunna möjliggöra ett mer flexibelt löpsteg som inte frestar på baksidorna lika mycket! Får se vad det kan ge....

Jag väljer att titta upp i taket när Kungen vill prata plantor (o:
Abacaxi com hortela
Inga kommentarer
2013-10-12 17:24 | Kommentarer

Vilken fantastiskt vacker hösdag! Det är ju sådana här dagar som får en att känna att det ändå är bra härligt att leva i ett land med årstidsvariationer!

En och samma löparrunda ter sig ju väldigt olika en isande kall januaridag då lanskapet är snötäckt och allt är tyst och fruset...eller en vårdag i maj då en begynnande skir grönska spräcker fram på alla kvistar och fåglarna sjunger i kör....eller en het sommardag när solen står högt på himlen, luften dallrar av värme och svetten lackar i pannan från första steget...eller som idag när naturen sprakar av höstglöd, solen bländar och värmer fortfarande en del men i skuggan smyger kylan sig inpå huden...

Efter att ha haft 7 barn på fredagsmiddag och sedan nattat 6 av dem i omgångar och fixat frukost och lunch så var det välkommet när mormor kom och hämtade de två sista (mina egna små tjejer) som var kvar och åkte på simhoppsträning och jag kunde ge mig av ut i höstsolen. En 30 km runda var precis det som behövdes för att ladda om och känna att helgen tog vid (o: Att det gör lite ont här och där går ju att koppla bort och jag kunde verkligen njuta av att det iaf funkar OK att springa långt i mitt behaglighetstempo på 5 min/km.

Det enda som saknades var att en nybakat äppelpaj stod och väntade när jag kom tillbaka....MEN det gick ju att fixa så den iaf finns där till efterrätt efter middagen (o:

Hoppas ni också fått njuta av höstsol och äpplen idag, annars ges kanske en ny chans imorgon! Carpe Diem (o:

Inga kommentarer
2013-09-16 22:51 | Kommentarer

Hösten drog igång i raketfart med skola, dagis och jobb! Jag hade dessutom planerat in en jobbvecka i Brasilien som upptakt efter sommarledigheten, vilket gjorde att semesterhjärnan fick en smärre chock men effektivt sätt att starta upp på:-)

Jag kände mig t o m så igång efter en vecka i Brasilien att jag bestämde mig för att jag nog var redo att springa Tjejmilen! Det är ju en fantastiskt rolig tävling och rent utsagt plågsamt att vara i stan om man inte själv får delta.... MEN eftersom jag mestadels fått hålla mig till lugn distans under sommaren så ville jag ju ändå testa bara lite om det också fanns någon fart i benen.

Planerade därför in ett 8x4 min (1 min vila) pass i Stora skuggan en lunch....det kändes oväntat bra de första 6 intervallerna och jag kände verkligen hur motiverad jag blev att dra på mig tävlingslinnet igen! Men då kom den förstås som ett brev på posten, Muskelbristning ! Arrghhh...kände ju snabbt igen den knivskarpa smärtan i baksida lår och det var bara att tacka för det roliga så länge det varade och lunka hemåt! Givetvis levde hoppet om en start iTjejmilen kvar tills någon dag innan loppet då jag tvingades inse faktum :-( Idag ca 2 veckor efter bristningen kändes det ändå OK att springa men nu är ju både Tjejmilen och DN Stockholm halvmarathon ett minne blott.....men visst, kommer ju en ny chans nästa år...och skam den som ger sig osv.....

Nåja, jag har kunnat få min tävlingslusta mättad genom barnen som både bjudit på spännande fotbollsmatcher, friidrottstävlingar och simhoppande! Och det finns ju inget som kan göra en så stolt som att se sina små göra framsteg i det de tar sig an, och långt mer imponerad av dem blir man ju än vad man någonsin skulle kunna imponera på sig själv (-:

Inga kommentarer
2013-07-28 23:12 | Kommentarer

Lata soliga sommardagar...också lite löpning på efterlängtade välkända sommarvägar!Har spenderat senaste veckan på Runmarö ute i Stockholms skärgård. Det är ju svårslaget att springa på de små grusvägarna som alla leder fram till klippor och havet medan man passerar små sommartorp! Sådana rundor är något att ta med sig när vintern kommer och man ska dra på vintertights och mössa en tidig måndagmorgon i november när första snön fallit under natten....

Sista jobbveckan innan semestern var jag själv tisd-fred då Henrik var bortrest med barnen och vips så hade jag fått ihop en vecka med 17,5 mil löpning!

När man är van att strida mot tiden för att få in ett träningspass varje dag så blir det verkligen lekande lätt när man plötsligt bara har sig själv att tänka på...att kunna springa både till och från jobbet, att kunna springa långpass till jobbet för man kan jobba över utan att allt faller, att kunna springa långpass hem för middagen behöver inte stå på bordet kl 17.30, att kunna springa både till och från jobbet då det varken står lämning eller hämtning av barn på schemat....MEN nu pratar jag bara lugn distans!

Jag bestämde mig dock för att sedan när semestern kom dra ner på distansen och prova på att lägga in lite kvalitet då lediga dagar skulle kunna tillåta lite mer träning på kvalitetstid och med vila mellan passen.

Jag började med ett 4x3 km pass i strax under 4 min/km fart och det kändes bra, forsatte med distanspass 15 km i 4 min/km fart. Det kändes fortfarande bra även om baksidan bråkade lite någon dag efter dessa kvalitetspass men när jag sedan andra veckan återigen skulle testa 4x3 km så protesterade baksidan högljutt. Tyvärr tvingades jag återigen inse att mitt skadade senfäste håller för distans men inte för fart... Jag ringde Pekka och beklagade mig och han tyckte förstås inte att jag skulle misströsta nu när jag ändå kan springa långt utan smärta utan bara se nya möjligheter...
"Jamen då vet vi att det är Ultralöpning du ska satsa på framöver" Tack för den (o;

Nåja, har iaf svårt att släppa löpningen så nöter väl på mina lugna distanspass ett tag till så får jag se vad det kan ge....

Inga kommentarer
2013-06-30 10:17 | Kommentarer

En jobbvecka kvar innan det blir lite sommarledigt! Jag har dock redan tjuvstartat lite genom att vi åkte till Spanien dagen efter skolavslutningen och kom hem till midsommar! Vi hyrde ett hus på Solkusten tillsammans med en annan trebarnsfamilj och säkrade sol och bad så kan vi sedan ta svenska sommaren som den blir! Fick tag på ett superfint hus med pool och utsikt över Medelhavet, bra att åka i juni då priserna är lägre eftersom det fortfarande råder lågsäsong i södra Europa.

Fick i Spanien ihop 14 mil på en vecka på den 6 km långa strandpromenaden. Är väldigt kuperat så för att undvika alltför mycket backträning som min baksida mår dåligt av så blev det ett väldans nötande längst strandpromenaden.....MEN svårt att klaga på ensidighet när man ändå har ett helt Medelhav att blicka ut över!

Det blev dock mest lugn distans eftersom det som vanligt på semestern får tryckas in träningspass när det stör minst i det övriga dagsschemat. Så, blev oftast på fastande mage på morgonen och då har jag svårt att dra igång med intervaller eller fartpass. Och de gånger passen blev av på em så hade en dag i solen med bad och paella gjort att det också tog emot att ta i mer än nödvändigt! Jag tror dock det var bra att köra en vecka med fokus på mängd så baksidan fick återhämta sig lite eftersom jag börjat testa lite mer kvalitet och den protesterar en del mot det fortfarande.

I veckan som var hade vi Kick off för vårt Svensk-brasilianska forskningsprojekt som handlar om att ta fram nya gröna kemikalier,material och bränsle från skogsråvara! Vi bjöd hit brassarna denna tid på året för att ge dem ett första positivt intryck av Sverige så får vi väl chocka dem med ett vintermöte nästa gång! Är ju vackert även på vintern om det nu är dagar med gnistrande snö men avsaknad av vinterskor och vinterjackor, mössor och vantar gör ju det hela lite mer komplicerat då....

Förstås ville jag ha in morgonpass innan mötesspäckade dagar tog vid och till min stora glädje var det många med mig som hade samma plan så vi var ett gäng som fick sällskap på morgonjoggen! Är rätt tydligt hur poppis löpning just nu är som motionsform....och inte undra på finns det något enklare sätt att få in sin träning, bara ta med ett par löparskor...vart du än i världen är så finns det ju alltid någonstans att ta ett par löpsteg och passet kan starta precis utanför dörren!

Hoppas ni alla får en skön sommar med många långa sköna löppass och härliga svalkande bad!

Sköna dagar i poolen
Vacker utsikt från löparrundan
Paella är gott!
Inga kommentarer
2013-05-23 22:31 | Kommentarer

Hemma igen efter ännu en jobbvecka i Brasilien! Känns ju inte riktigt lika lockande att åka dit i maj som det kan göra under det svenska vinterhalvåret men jobbmässigt är det viktigt med ett besök hos samarbetspartners innan våra sommarsemester börjar eftersom de jobbar på som bäst då!

Blev en del rundresande men fick i alla fall till rätt bra träning i slutet av förra veckan och under helgen. I början av denna vecka var det konferens i Belo Horizonte med rätt fullspäckat schema och träningen blev lite lidande.

Vi kom ner på morgonen förra onsdagen vid kl 06. Efter lite vila och frukost på hotellet var det dags för första kundbesöket. Jag fick in ett cykelintervallpass på hotellgymmet innan middagen. På torsdagen blev det 20 km löpning på band medan Eurosport tacksamt nog visade Sverige-Kanada matchen i ishockey. Är ju inte roligt annars att behöva ta till löpband nu när det äntligen blivit barmark och man sluppit ut ur gymmen men eftersom mörkret hade hunnit sänka sig så var det nog det bästa alternativet!

På fredagen fick jag in ett tidigt morgonpass och började då med 6 km ute på en 1 km sträcka vid hotellet innan jag fortsatte med några försiktiga intervaller på bandet. Det är en hel del brasilianare som promenerar/joggar där. De övriga hotellgästerna håller sig mest i det nyrenoverade gymmet. Det blir ju rätt tydligt vilken absurd värld vi lever i när man joggar den lilla vägsträckan precis vid flygplatsen där stora plan kommer in hela tiden precis ovanför plåtskjulen i kåkstäderna där de allra fattigaste i Sao Paulo bor. De som tar sin morgonjogg med mig kommer inte därifrån utan har nog något jobb men förmodligen inte någon lön som ger mycket mer än vad som räcker till mat och någonstans att bo. Att kunna ta ett av alla dessa plan som kommer varannan minut från jordens alla hörn är inte något som ryms i deras verklighet även om dess buller och utsläpp just är deras verklighet!

När jag är klar joggar jag in hos grannen till plåtskjulen, nämligen Marriott hotell där det mesta finns i överflöd.....Man blir lätt ödmjuk över hur man själv haft turen att födas till att tillhöra de procent av världens alla människor som har den högsta livsstandarden och man inser att det tål att reflektera ibland över hur oerhört bra man har det utan att ha behövt anstränga sig det allra minsta för att ha det så! Och att man naturligtvis borde göra oändligt mycket mer än man gör för att hjälpa dessa människor.

Att då behöva träna i snö och kyla under några månader om året kanske egentligen inte är så mycket att klaga över.....

Lördag och söndag blev det 25 respektive 20 km löpning ute på små landsvägar längst kusten. 15 c och regn men löpning är ju alltid ett bra sätt att uppleva de ställen man besöker. Söndag bar det sedan av vidare till Belo Horizonte. Måndagens konferensprogram var inte klart förrens vid kl 19 och att då springa ute i en ny rätt stor stad är inget alternativ MEN mitt emot hotellet fanns ett litet lokalt gym.... Jag fick till 10 km på ett av de rangliga löpbanden innan det var dags för middag med en kund. Återigen rätt lärorikt att en måndagkväll träna med de människor som bor i de kvarter man befinner sig i. Gymmet är skrälligt och några fläktar stod utplacerade för att ge någon slags svalka i det säkert 30 gradiga inneklimatet....Ett gym som inte har mycket gemensamt med våra SATS gym utom möjligtivis de svettiga människorna!

Tisdagen var det konferensmiddag direkt i anslutning till konferensen så det fick bli en vilodag. Igår var det så dags för hemresa. Ett par timmar på flygplatsen i Sao Paulo mellan flyget från Belo Horizonte och det som skulle ta oss till Zurich gav möjlighet till 20 km löpning....återigen på en 1 km sträcka mellan militärflygplatsen och flygplatshotellet där vi kunde byta om. Vakten vid militärbasen fick nog något att fundera över ....

Väl hemma i Stockholm kl 15 i em var det bara att sätta sig i taxi och åka raka vägen till dagis där Sommarkalaset var i full gång.

Härligt att slås av den skira vårgrönskan, även om Brasilien förstås är grönt så det förslår men en mörkare nyans än den här hemma....

Inga kommentarer
2013-04-27 22:18 | Kommentarer

Äntligen känns det som det är barmark även in på grusvägar och motionsslingor i skogarna... Så sent som förra helgen låg det fortfarande partier av snö och is att bemästra men idag kändes det som det var full fart framåt All over the place (o:

Full fart är ju förstås en sanning med modifikation men efter att ha fått GK av kroppen förra veckan med 10 mil i 5 min/km fart så kändes det dags att denna vecka testa hur baksidan nu reagerar på något ökad belastning. Pekka gav ok till att testa först 3 km i onsdags 4.45 min/km fart och sen idag 3 km i 4.30 min/km fart. Jag får nog vänta till imorgon med utvärderingen...

Klart det känns som det är en lång väg kvar till tävlingsform men fick en liten motivationsboost nu i veckan då någon refererade till det jag skrev på Friidrottsförbundets hemsida under rubriken "Perspektiv på frioidrott" efter EM 2010.

Så, på länken nedan kan ni läsa hur jag tänkte då....

http://www.friidrott.se/nyheter/perspektiv.aspx?month=8&year=2010

Inga kommentarer
2013-04-13 16:52 | Kommentarer

Sitter med en kaffe och överblivna lunchpannkakor med hallonsylt och valnötter på, gott!

Jag fyller på energidepåerna efter dagens 25 km pass. Hilde och hennes kompis har idag bestämt sig för att vara barnvakter så de tar hand om Lovisa och kusin Ellinor. Ludvig rullar chokladbollar, även han tänker på att återställa energidepåerna efter dagens fotbollscup som började med samling kl 07.40 i Sollentuna... Den turen tog dock maken eftersom jag ägnade fredagkvällen åt att fixa klassfest i Hildes klass! Och nu kom mail att fotbollslaget gått vidare så det blir slutspel imorgon, inte samling förrens kl 8.30 dock, härligt med sovmorgon (o: Frågan är om jag ska erbjuda mig att ta den vändan, annars står det kalas för Lovisa på agendan kl 10 så sysslolös behöver man ju inte vara i alla fall!

Ja, det är bara att konstatera att man måste börja boka in "Ledig tid" någon timme här och där i outlooken för det är inte något som bara händer annars... MEN, så länge det man gör är kul så kan man faktiskt klara av att ha väldigt mycket på agendan! Och rätt var det är så har barnen flyttat hemifrån och man sitter där på hemmet och rullar tummarna och undrar vad man ska göra med den här dagen.... eller så blir det inte alls så, vem vet!

Här i närheten finns ett gym som har särskilda träningstider för 90+. En klok läkare insåg att många av dessa patienter sökte läkarhjälp för besvär som berodde på ensamhet, dålig blodcirkulation pga stillasittande osv... Smart att istället för att skriva ut piller se till att de fick regelbundna möten med jämnåriga i kombinmation med fysisk aktivitet!

25 km i 5 min/km fart funkar nu utan problem. Jag tänkte försöka få in 8 mil denna vecka, har de senaste veckorna ökat mängden löpning med ca 1 mil/vecka. Visst hade man dock kunnat önska att man i mitten av april kunnat slippa mössa, vantar och vintertightsen...men imorgon kanske det kan bli verklighet om nu väderspåmännen har rätt!

Annars kom det en liten extra motivationspuff på posten häromdagen i form av nya fina skor och kläder från ASICS! Det är alltid en njutning att dra på sig ett par nya Kinsei...Nej, jag har inga funderingar på att bli barfotalöpare!!

Run for your life...

Inga kommentarer
2013-04-01 23:23 | Kommentarer

På väg hem efter en påskhelg i Sällsjö (ca 4 mil utanför Åre). Min farmor har kvar sitt barndomshem där, fantastiskt vackert vid sjön och fjället. Det har varit härliga vårvinterdagar med några plusgrader och sol! Har skidat på sjön och letat bästa pimpelstället, fast i ärlighetens namn så har väl jag mest koncentrerat mig på solen och fikat medan de andra tålmodigt suttit och ryckt i pimpelspöna! När jag försökte fick jag underkänt av barnen…kroken ska bara var en halv meter från botten och man ska inte rycka sådär hela tiden…och 5 min räcker inte… Minns Ludvig när han var i 4-års åldern och vänligt men bestämt deklarerade för mig ”Tålamod mamma är en fiskares bästa vän” när jag efter ett par timmars pimplande tyckte att vi skulle ge upp då vi inte fått någon fisk! Men mycket riktigt fick han då en timme senare upp en Röding och lyckan var gjord!

Vi har dock också haft lite mer fart och fläkt då vi igår åkte på Åreskutan. Fina backar och alla liftar öppna gjorde att liftköerna lyste med sin frånvaro!

Jag har förstås lagt in ett par löppass också. Provade på 25 km på lerig men isfri grusväg på Påskafton. Jag har inte sprungit så långt på ett halvår. Det känns skönt att det inte är jobbigt att springa i 2 timmar, på så sätt har alternativträningen fungerat bra. Det saknas ju dock fart och jag känner att 25 km ändå fortfarande retar skadan en del. Jag vilade därför påskdagen och sprang idag 15 km innan hemfärd. Jag var hos sjukgymnasten på skärtorsdagen och fick godkänt på de 5 veckors rehabträning jag genomfört sedan senaste besöket och vi kunde nu lägga på lite mer belastning. Även här krävs tålamod kan jag ju konstatera…..

Något annat som frestar på ens tålamod just nu är ju den envisa vintern som bara aldrig vill ge upp….Kan det inte bara vara slut på minusgraderna nu och vantar och mössor kan få stoppas undan för ett par månader?

Men man slipper ju myggen som pappas kusin (som bor i Åre) konstaterade efter en dag i solen ute på isen! Och när jag satt och tittade på kort från min barndoms somrar i Sällsjö så var det ju toppluva och fingervantar på… +5C i mars och myggfritt jämfört med +9 och mygg i juli får ju jämtarna att ha lite mer tålamod med vårvintern än oss andra (o;

Inga kommentarer
2013-03-16 20:37 | Kommentarer

Fredag morgon och lämningslotten har tillfallit mig...

Man skulle ju kunna tro att påklädningsproceduren borde ha underlättats något när vi nu är i mitten av mars. Ute skiner en vacker morgonsol och det är ljust trots att klockan inte slagit 8 än vilket skvallrar om att den värsta vargavintern är över. Det ser så lockande ut, borde räcka med en vårjacka, en tunnare toppluva och kanske fingervantar....Det är då man tittar på termometern -18C!!!

Nejdå barn, alla måste ha fleecebyxa, fleecetröja, sockor, de tjocka överdragsbyxorna, vinterjackan, tjockmössan, vantar kanske t o m dubbla för den minsta och vinterstövlar... Jo visst stiger temperaturen på dagen men är ändå bara SÅ trött på den kyla som vägrar släppa greppet. Det är ju inte bara påklädningen som skulle underlätta om plusgraderna vågade visa sig utan även löpningen! Finns visserligen en hel del barmark nu på trottoarerna men de vackra grusvägarna/stigarna i skogarna är ju nästintill oframkomliga. För ett år sen var det 30 C varmare den 15/3 än i år så det känns så onödigt på något vis... Hallå Gumman Vår, var är du???

Annars bjöd veckan på varierad träning. Det började med cykelintervaller på måndagen på lunchen. På tisdagen åkte jag och en kollega till Bäckhammar i Värmland där vi har en demonstrationsanläggning för hur man tar ut lignin från svartluten man får i massaprocessen (googla på det om intresse finns (o;) Vi stannade på vägen till i Köping för att titta på en kalkugn.... Efter avslutat möte i Bäckhammar åkte vi till Skara för att ha avverkat halva sträckan till Göteborg där vi hade möten under onsdagen.

Vi kom fram rätt trötta och hungriga kl 19 till Best Western Hotell i Skara...då enda anledningen till att vi bokat det hotellet var att de skröt om ett "Skygym" så var ju ett träningspass självklart! Tur då att ens kollega tycker att det är normalt, eller i alla fall har fått vänja sig vid att det är normalt, när man reser med mig att alltid träna innan middag(o;

Det finns ju dem som säkert hade tyckt att det annars varit en bra idé att sträcka ut sig en halvtimme på sängen och sen äta middag. Men, det blev alltså först 60 min på crosstrainern och sen middag framåt kl 21, lagomt utsvulten och trött då ska erkännas! Blev förstås ytterligare ett besök i skygymmet på onsdag morgon innan färden fortsatte till Göteborg. Flög sedan hem från Göteborg i tid för att hinna läsa saga för barnen. På torsdagen var jobbdagen fulltecknad och det fick bli 60 min trappmaskin i hemmagymmet vid kl 21 då alla barn var i säng. På fredagen fick jag till 20 km på löpband på lunchen eftersom mormor hämtade barnen och jag kunde jobba över en timme...Och idag blev det 20 km löpning ute efter fotbollsträning, simhopp och kalas hade bockats av!

Våren finns ju där bakom hörnet, bara att bita ihop lite lite till nu...så dinglar snart körsbären åter på grenarna (o:

Inga kommentarer
2013-03-03 11:17 | Kommentarer

Hemma igen efter en helt underbar vecka i Idre fjäll! För första gången kunde hela familjen åka i hela systemet...Lovisa fick iofs hållas i sele i de brantare backarna men ändå...

Vi delade stuga med en annan familj som har 4 barn, två i samma ålder som Ludvig och Hilde och sen tvillingar i Lovisas storlek så det var fullt håll igång i hallen på morgonen när 7 barn och 4 vuxna skulle ut i backen men kl 9 var vi alla i liften med vantar, hjälmar, pjäxor, selen och viktigast av allt...fickorna fulla med kexchoklad (o;

Solen har visat sig alla dagar men tyvärr blev det lite väl blåsigt de sista dagarna så den varma chokladen med marshmallows i som serverades i toppstugan blev svåråtkommen ...

Jag tog en vilovecka (förutom 6 timmar mjölksyraträning då per dag som det innebär att lära små barn åka skidor...), fick in 15 km löpning och 2 längdpass på ca 20 km var. Jag fick också sällskap av Ludvig och Hilde i spåret efter att liftarna stängt men då blev det lite lugnare tempo. Jag fick variera klassisk stil med skating, den senare funkar bättre för baksidan och även om min teknik är obefintlig så går det ju riktigt bra att få upp pulsen när man skatar långa rakor, eller framförallt i sega uppförbackar.

Nu har jag kommit igång med rehabträning för att stärka upp musklerna på baksidan och tanken är att kunna öka löpmängden så sakteliga. Jag hoppas därför nu på att marssolen tar i och smälter bort den sista snön så det blir barmark att springa på!

1
2013-02-16 16:49 | Kommentarer

En vanlig lördag på hemmaplan... Fotbollsdomare på match kl 9, därefter iväg för att fixa presenter till morgondagens barnkalas, steka pannkakor till lunch, åka på simhoppsträning (nej inte en ny karriär för mig även om det ser väldigt kul ut...), hem och och baka semlor och nu är det dags för 90 min på trappmaskinen... Härligt att vara hemma igen efter 9 dagar i Brasilien!

Brasilien bjöd på högsommar och karneval i Rio så ska väl inte klaga men mest handlade det ju om jobb och rätt mycket omkringåkande på möten...

Jag hade dock en ledig lördag för en vecka sedan i Rio där jag fick till ett svettigt löppass på 20 km, gick inte fort i den 34 gradiga fuktiga värmen men ändå skönt att springa! Jag har mest kört alternativt här hemma sedan snön kom i november eftersom både slirig snömodd och stumma löpband funkar dåligt för min slitna baksida. Att efter passet kunna svalka sig i havet gjorde ju inte upplevelsen sämre precis, inte heller de söta aporna som tittade skeptiskt på mig när jag stretchade. De verkade föga imponerade av min fysik (o;

Varvade sedan ner med karneval på kvällen, en häftig upplevelse och man undrar vad dessa festprissar ska kunna åstadkomma till OS invigningen 2016 (o: Det var bara att sätta på sig mask och peruk för att smälta in bland lokalbefolkningen....

Nej, träna var det!

Hey hey with the monkeys
Carnaval!!
Guess who...
40-årskris?? Nä nä inte jag....
Många som trängdes på Copacabanana
Inga kommentarer
2013-02-03 10:20 | Kommentarer

Återigen väntar en jobbvecka i Brasilien, åker från Arlanda i eftermiddag till Sao Paulo via Munchen. Det är förstås lite lockande att komma ner till den högsommarvärme som råder på andra sidan ekvatorn men det är också rätt tufft program och alltid jobbigt att lämna barnen.

Denna gång kommer dock svärföräldrarna upp redan idag och stannar hela veckan vilket känns fantastiskt skönt! Det blir ju då mindre stress för alla här hemma när det finns pensionärer i huset som hjälper till med lämning, hämtning, skjutsning till och från aktiviteter, middagsstök, läxläsning, sagoläsning, handling, tvättning... Och allt sånt som jag ju annars lämnar till maken att ensam rodda med en hel vecka!

Det blir Sau Pauolo, Camphinas, Curitiba och Rio de Janeiro...där karnevalen drar igång till helgen (o: I Rio hoppas jag dock kunna komma ut på en löparrunda trots karnevalsyra som lär råda, det har visserligen varit 33-34C där senaste veckan men vore ju synd att klaga på värmen när man äntligen får ta del av den (o:

Fördelen att åka till ställen där man varit tidigare är att man hunnit testa gym och löpparvägar. SÅ, denna gång vet jag att alla hotell har bra gymmöjligheter. Hotell är annars väldigt duktiga på att at snygga bilder från deras "välutrustade" gym och när man sen kommer dit så visar det sig att det var just DEN cykeln eller DET löpbandet som fanns och det var inte alls så nytt och fint som bilden föranledde en att tro...Bilden visar heller sällan att det är upptaget just den morgontimmen man själv hade chansen att träna!

Annars var jag hos naprapat Joseph Beg i veckan och han liksom Dr Leijonwall som jag träffade tidigare verkar nu överrens om att skadan är läkt. Senan är ju dock betydligt tunnare än på den friska högersidan och det är därför nu viktigt att bygga upp muskulatur runt om som kan avlasta belastningen på den. Jag drar igång ett rehabprogram parallellet med att jag nu sakta ökar löpardosen. Jag har egentligen inte sprungit alls nu på 2 månader. Jag har inte velat springa när det varit halt och slirigt ute och tyckte då att jag lika gärna kunde ta ett break för att riktigt ge läkningen en chans och kanske har det nu då faktiskt gett det resultat jag önskat.

Nej, dags att ge sig av ut en sväng i det vackra vintervädret, blir nog en skridksotur på isen innan det är dags att åka till sambans förlovade land !

3
2013-01-19 11:02 | Kommentarer

Bilden till höger är tagen under Bålsta Halvmarathon oktober 2010....så roligt var det att springa en halvmara då! Loppet slutade med ett VSM guld på tiden 1h16 och som synes faktiskt utan större kraftansträngning! Jag var i mitt livs form och hade satt PB på 10 000 m på Finnkampen (34.15) någon månad tidigare. Detta lopp var bara ett träningslopp inför Frankfurt marathon som jag planerade att springa några veckor senare. Tyvärr satte då en förkylning stopp för den maran och det fick istället bli Florens Marathon i november. Jag sprang den på 2h40 i ösregn från start till mål och 3C (dock med bra service längst banan då Lorenzo Nesi agerade vätskelangare). Ja, det är sådana bilder som man får ta fram när det känns avlägset att tävla...känslan när man är i bra form är värd att kämpa för att få uppleva igen!

Jag var på besök hod idrottsdoktorn Dan Leijonwall nu i veckan och ett litet hopp om en säsong 2013 tändes faktiskt! Han tyckte att min skadade baksida med senavlossning och ödem på sittbenet faktsikt verkade ha läkt rätt bra. Jag ska nu gå till en naprapat som kan lägga upp ett rehabprogram för hur jag kan testa att stegra löpträningen i lagom takt. Jag ropar dock inte hej än...är det något man vet säkert med idrottsskador så är det att man aldrig vet säkert hur de utvecklas eller svarar på rehab! Men, skam den som ger sig!

Annars skulle jag varit och tränat Hildes fotbollslag nu men eftersom Lovisa vaknade med feber och jag är ensam med barnen idag så var det bara att ställa in det, tur att vi är flera tränare! Återstår att se hur denna feber utvecklas...verkar snurra både den ena och andra bacillen häromkring just nu...halsfluss, influensa, kräksjuka...bara välja och vraka verkar det som!

Vacker vinterdag annars dock något för kallt i min smak... -20C här imorse...Brrrr!

Det är kul att springa halvmara på 1h16!
2
2013-01-02 18:50 | Kommentarer

Julen och mellandagarna gick visst lika fort som alla andra veckor gör i den häl åldern... Men ska inte klaga då jag haft alla nära och kära runt omkring och det var ju dessutom en vit vacker jul!

Vi hann t o m med en dag i Hammarbybacken och varsin dag i spåret med barnen innan snön smälte bort! Grillade igår korv ute och det kändes nästan som en vårdag, tills mörkret föll plötsligt kl 15 redan!

Jag har inte sprungit ute på hela jullovet då jag tänkte att jag nu skulle passa på att ta 2 veckors vila från löpning för att se vad det kan ge! I vardagen är ju löpningen en förutsättning för att få in den träningsdos jag vill då den används för transport till och från jobbet. Nu passade det ju faktiskt bättre att kunna träna cykel eller trappmaskin i källaren!

Jag har då samtidigt kunnat tjuvtitta på barnen som dansat Just Dance (wii spel), lyssnat på sagor som Lovisa berättat och lekt Hänga Gubbe på paddan! Väldigt social typ av träning faktiskt... barnens kompisar kommer gärna och intervjuar en lite om vad man gör, varför man har så svårt att prata, varför man är så svettig och när föräldrarna kommer för att hämta så tittar de också förbi och pratar bort en kvart (o:

Det är ju bara att bita ihop och stå för det träningsfreak man är, även om t o m jag har insikten att det säkert verkar rätt udda! Men som syns på bilden känner man sig ju väldigt pigg och fräsch efter ett 2 h pass i källaren (o;

Men nu när det är barmark ute så börjar det ju rycka i löparmusklerna! Efter alla helger ska jag nu göra en ny offensiv mot den svenska läkarkåren och se om det kan finnas någon därute med en mirakelkur mot slitet senfäste!!!

Gott nytt 2013 till er som följer min blogg!

Trotjänare sedan 10 år tillbaka
Pigg och fräsch efter ett 2 h pass (o;
Inga kommentarer
2012-12-23 17:03 | Kommentarer

Julen är här å lyser frid på jorden, glädjen är stor i barns klara ögon bor den.....

Så en vecka med tjänsteresa till Holland, skolavslutning, makens 40-årskalas, kräksjuka på dagis (ropar inte hej än men kanske kanske klarar vi oss....), julförberedelser..... är snart till ända.... tur att svärföräldrarna kom redan i måndags....Men ska erkänna att det fick bli en vilodag denna vecka!

Till idag var i alla fall allt fixat och jag kunde ta med svärmor och barn för lite skridskoåkning i Kungsan och julmarknad i Gamla stan.... Nu är skinkan i ugnen, köttbullarna rullade,, sillen inlagd, korven stoppad, kolan kokad....bara ett träningspass som återstår innan Rimstugan och paketlackningen tar vid (-;

Julen är här, i våra mörka länder, kom låt oss ta varandras händer när julen är här....

Hoppas ni alla får en härlig jul med nära och kära!

God Jul,
Anna

1
2012-12-12 22:11 | Kommentarer

Sankta Lucia... Så, fint och den vackra vinterskruden ute höjer ju stämningen ytterligare ett snäpp! Med tre barn får man ju dessutom frossa i Luciatåg...det första igår em, det andra ikväll och så det tredje imorgon! Det är ju inte alla år de lyckas sprida ut dem så bra! Jag har sprungit mellan Luciatåg med lussebullen i mungipen från det ena stället medan glöggmuggen på nästa ställe fylls på (o:

Förväntningen låg stilla men påtaglig i vinterkylan ikväll ute på skolgården där marshallerna brann och vi väntade på storasyster Hildes luciatåg ...Som ett brev på posten såger då lillasyster Lovisa 3 år
-Jag är kissnödig!
-Kom då Lovisa så går vi och kissar
-Nej, jag vill inte!
-Jo men man måste kissa om man är kissnödig!
-Jamen jag sa inte det till dig, jag sa bara det till mig själv!

Vi hade riktigt bra platser, glögg i ena handen och pepparkakor i den andra och Lovisa hade minst tre lager som skulle behöva tas av både upptill och ner till för detta ändamål OCH Luciatåget skulle kommit för 2 min sen.... OK, hon pratar inte med mig, skönt! Vi stod kvar och njöt av skönsången och väl hemma igen var allt torrt och frid och fröjd (o:

Känner mig annars rätt mör efter att ha testat lite fart på bandet idag 3x4 km (3 min vila) i 4 min/km fart. Har provat att smyga in lite försiktiga tempoökningar. Baksidan jublar väl inte precis men har inte heller blivit riktigt så sur tillbaka som jag väntat mig. Annars provade jag också lite skidåkning i helgen! Blev upphämtad av en kompis kl 08 i söndags morse för 20 km på Nacka GK i soluppgång...och -15C Brrrr... Helt OK spår för den som är intresserad, men lite löst för stavarna som sjönk igenom då och då.

Jag har annars inte vågat mig ut och springa i snömodden, är rädd att det sliter för mycket på baksidan att slira runt. Jag har dessutom haft hysteriskt mycket på jobbet de senaste veckorna så den mesta träningen har blivit förlagd till kvällstid och då är innealternativet rätt lockande!

Jag kan ju tycka att man egentligen borde vara ledig en vecka före jul, det är ju då ALLT ska hinnas med, varför ska julledigheten börja med julafton och sedan kommer all ledighet? Nåja, vore väl synd att klaga ett år som detta då det i alla fall är riktigt bra med ledighet.....efter julafton!

Nåja bara en sista jobbvecka kvar snart innan det blir lite julledighet och det står bara en jobbresa till Holland, makens 40-årsdag och skolavslutning på schemat....OCH så lite allmänna julbestyr och träning förstås (o:

Jula lugnt!

Jultomten i Brasilien
Juläpplen i Sverige
Inga kommentarer
2012-11-27 22:18 | Kommentarer

Ja, man kan ju inte alltid åka till Rio för att jobba...Den här veckan blev det ett par dagar i Lund istället! Känner mig inte särskilt hemma i Lund, har bara varit här ett par enstaka gånger men en trevlig liten stad verkar det vara! Har i och för sig suttit i möten från jag kom hit kl 14 till kl 19, sedan blev det middag på en liten grekisk taverna och nu känns hotellsängen rätt lockande!

Jag hann i alla fall på den korta promenaden (inga avstånd att tala om här) från restaurangen till hotellet reka lite för hur jag ska ta mig från hotellet till en liten park här i närheten som jag hoppas kunna ta en morgonjogg i imorgon bitti! Det lär väl bli i mörker och regn men är ju ändå alltid en bra start på dagen!

Det var annars förvånansvärt svårt att hitta ett hotell här med gym! Det jag utgår från annars när jag bokar hotell är gym och närhet till fina löparområden...allt annat är av underordnad betydelse (O;!

Det har annars varit rätt lockande med inomhusträning de senaste dagarna, har verkligen inte varit inbjudande att ge sig av ut. Märkligt att man kan hinna glömma hur regnig och grå november faktiskt kan vara...och då har jag ändå tillbringat 10 dagar av november på södra halvklotet där sommaren är på intåg! Det känns som den snö som nu utlovas och den stundande adventstid som kommer är väldigt välkomna inslag för att ge lite ljus i novembermörkret!

Vad gäller skadan så känns det fortfarande som stiltje, blir inte bättre men inte heller sämre av de ca 10 mil/v jag kör nu. Jag fick dock häromdagen höra om en person som botat sitt löparknä med stötsvågsbehandling och blivit bra på nolltid. Någon som har erfarenhet eller vet något om den behandlingstekniken??

Inga kommentarer
2012-11-12 00:19 | Kommentarer

Sitter på flyget mellan Rio de Janeiro och Curitiba och blickar ut över hav, stränder och grönskande kullar….vackert är bara förnamnet!

För ett par timmar sedan sprang jag på strandpromenaden längst Parque do Flamengo och fick sedan ett svalkande bad vid Praia do Vermelha. En liten strand som ligger precis nedanför sockertoppen men som de flesta turister som köar till linbanan inte verkar upptäckt än. Jag kan rekommendera ett besök där om ni har vägarna förbi Rio (o;. Det går att hyra kanot och ta en liten paddeltur i bukten och sedan en god lunch på restaurangen med vacker utsikt. Dessutom finns en promenadväg längst en av klipporna, har inte hunnit utforska den till fullo än men sprang någon km på den idag och där bjöds på behaglig skugga av de många olika träd och växter som prunkade runtom. Det blev annars 20 svettiga km idag då solen presenterade sig igen efter 2 regniga dagar. Jag kände mig rätt nöjd med att jag valde att ta det längre, 25 km passet, igår då det var ett behagligt svalkande regn och bara 25°C!

Jag åkte till Brasilien (Sao Paulo) i måndags kväll och har haft en vecka full av jobbmöten. Nu är jag alltså på väg söderut till en lite mindre stad som heter Curitiba för att sedan återvända till Sao Paulo igen på tisdag och vara på konferens tisdag-onsdag innan det blir hemfärd onsdag kväll. Tufft att vara ifrån barnen så pass länge men tur att det finns Skype (o:

Igår försökte jag och min kollega desperat prata in oss på ett lopp som ägde rum idag, 10 km med start och mål 500 m från vårt hotell!! Nej, jag är inte så bra så jag borde tävla MEN hade ju varit SÅ kul att springa ett kravlöst lopp i Rio….Vi försökte på alla möjliga sätt med vår obefintliga portugisiska och ett litet hopp tändes när vi till slut träffade en kille som kunde engelska och erbjöd sig att agera tolk och vi dessutom fick fatt i ”Ana-Paula” som alla andra hänvisat oss till….

MEN inga fler chip fanns att skaka fram så det var tydligen helt uteslutet! Vi hade gjort ett försök att anmäla oss på den portugisiska hemsidan också men gav vi upp när vi kom till alla kvitton och medicinska intyg som skulle visas upp och bestämde oss för att det måste ju bara gå att lösa på plats…snälla nån…Brasilien, borde ju bara vara att prata med rätt person…Men icke sa Nicke, eller snarare Ana-Pauladå i det här fallet (o;

Kombinationen Resa och Träning bjuder ju alltid på en utmaning och nya upplevelser… I tisdags kom jag upp till hotellets gym kl 18 efter en lång dag som startade med landning kl 06 efter 13 h flyg från Munchen och sedan 2,5 h irrande i Sao Paulo trafiken då vi fått för oss att hyra bil, möten och så lika lång väg tillbaka… Ville bara träna bort lite stelhet i benen men de två löpbanden och Crosstrainern var upptagna…Argghhh…. Ja ja, bara att ge sig av ut på en liten sträcka mellan hotellet och en öde militäranläggning som gick parallellt med den 8-filiga motorvägen. Fick sällskap av några vildhundar och ett par andra löpare (som jag aldrig förstod var de dök upp ifrån) och fick i alla fall ihop 10 km innan mörkret föll och jag kände att det var säkrast att ta mig innanför hotellets grindar igen. Det är ju fördelen med löpning, så enkelt att det ju nästan alltid går att få ihop något litet träningspass bara man är flexibel….Men visst är ett löppass längst Rios stränder att föredra (o:

Schysst löpväg åt ena hållet...
...och åt andra!
Blomsterprakt!
Praia do Vermelha