Fråga coachen | Nedsjunkna främre fotvalv

Tillbaka till frågor och svar

Nedsjunkna främre fotvalv

Hej Peder,

Jag var till naprapat idag för smärta i hålfoten, vilket inte visade sig vara värre än att senan under foten (plantar fasciiten) var lite ansträngd efter Lidingöloppet. Samtidigt kunde han inte låta bli att kommentera mina breda fötter med nedsjunket främre fotvalv. Jag har inlägg i mina aktiva skor som är utformade efter mina fötter. Naprapaten ville att jag skulle använda en främre pelott som jag kunde ha i mina "vanliga" skor för att få upp foten och tårna lite.
Min fråga är om man kan få bukt med de nedsjunkna fotvalven eller är det något som bara blir värre med åren (jag har nyss fyllt 35 år)och vilken "fara" kan det i så fall utgöra för mitt idrottande (f d innebandyspelare som nu fastnat för löpning). Har gjort några halvmaror samt Lidingölopp, tänkte "satsa" på Stockholm marathon till nästa år (2008) och då ner mot en tid av 3.20-3.30.
tacksam för svar !
Mvh,
Marcus

Svar:

Hej Marcus!
Jag vet inte om man kan "få bukt" med ditt problem. Däremot kan du minska problem med fötter och hälsenor om du regelbundet tränar muskelaturen runt fötterna. Tåhävningar och "rulla" foten åt båda hållen(kan du tex göra när du sitter framför TV:n).

Jag tror inte det är någon "fara" för ditt löpande. Hade det varit någon fara så tror jag att du redan hade märkt detta på någont sätt(tex i samband med innebandyn).

Träna på och se hur bra du kan bli. Var lyhörd på kroppens varningsignaler. Får du ont och det inte går över inom några dagar så kan det vara en begynnande skada.

Hälsningar Peder

Besvarad av


Peder Lindberg

Besvarad 21 oktober, 2007