Läkare varnar för att dricka för mycket

Löpare ska dricka, men dricka med måtta.
Maratonlöpare riskerar uttorkning om man dricker för litet men att dricka för mycket är inte bara onödigt det kan också vara livsfarligt.
Läkaren Elizabeth Lorraine-Lichtenstein vid anestesi- och intensivvårdskliniken på Danderyds sjukhus menar att det är en missuppfattning att man bör dricka så mycket som möjligt i samband med fysisk ansträngning.

Vi har även här i Sverige haft fall där konditionsidrottare som druckit för mycket har hamnat på intensivvårdsavdelning.

Ni känner säkert igen typen. Han eller hon har alltid en vattenflaska till hands och fyller på vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Kulturen att dricka i tid och otid oroar en del svenska läkare och forskare. En av dem som har skrivit vetenskapliga artiklar i ämnet är Elizabeth Lorraine-Lichtenstein. Som intensivvårdsläkare är hon oroad över de stora risker det kan innebära om man dricker för mycket i samband med ett maratonlopp.

Faran heter hyponatremi

Hyponatremi eller saltbrist är en komplikation som beror på att man har druckit så mycket att man spätt ut kroppens salthalt. Med påfyllning av mycket vatten och salt som försvinner med svettningen riskerar maratonlöpare att drabbas av hyponatremi. Ett tillstånd som kan ge livshotande tillstånd som hjärnödem.

Hyponatremi till följd av överdrivet vätskeintag i samband med uthållighetssporter har varit känt sedan 1980-talet. Åtskilliga artiklar har publicerats i både medicinska tidskrifter och sporttidskrifter. Svensk löpning har varit förskonat från dödsfall, men det finns rapporterade dödsfall I internationella maratonlopp.
- Vi har även här i Sverige haft fall där konditionsidrottare som druckit för mycket har hamnat på intensivvårdsavdelning, säger Elizabeth Lorraine-Lichtenstein.

Men det är lätt att undvika det här. Tänk efter hur mycket du har druckit och drick inte bara vatten utan gärna någon sportdryck som innehåller salter.
Hur mycket ska man då dricka?
En maratonlöpare kan under tävlingsdygnet behöva 5 till 7,5 liter vätska. (En normal person behöver inte ha mer än2 till 4 liter vätska per dygn.) I mycket varmt och fuktigt klimat kan dygnsbehovet i mycket extrema situationer stiga till det dubbla.
Det ska påpekas att siffrorna gäller all vätska som tillförs kroppen, och mycket vätska (ca ½-1 liter) kommer kroppen till godo genom maten och annat som äts.
Dessutom så har den som kolhydratladdat och byggt upp musklernas glykogendepåer med sig cirka 1 liter vatten som frigörs när glykogenet omvandlas till energi.

Drick max en liter per timme under loppet
Vid löpning klarar kroppen att ta upp 0,5 – 1 liter per timme. Mer än så finns ingen anledning att dricka. I Stockholm Marathon serveras vid vätskekontrollerna bade vatten och sportdrycken Maxim Electrolyte som normalspädd har 0,9 procents saltinnehåll och som alltså ger en liten salttillförsel. Sportdrycken innehåller dessutom olika sockerarter som snabbt kan tas upp av kroppen.
- Tyvärr finns det inga vetenskapliga bevis för att det skulle vara bättre att dricka sportdryck, säger Elizabeth Lorraine-Lichtenstein. Så sent som förra året dog en ung man på grund av övervätskning i samband med en fotbollsmatch. Han hade druckit sportdryck enligt mina amerikanska källor. Sportdrycker är fortfarande hyponatrema och det viktigaste är att inte dricka för mycket!
Artikeln publicerad första gången 2006