Så blev Isabellah svenskt EM-hopp i maraton

För knappt fem år sedan träffades Isabellah Amoro och Lars Andersson på järnvägsstationen i Falköping. Tycke uppstod. Ett år senare flyttade Isabellah till Sverige. De två gifte sig. Isabellah Andersson blev svensk medborgare och sedan också svensk rekordhållerska och svenskt EM-hopp i maratonlöpning.

Det var orienteringen som förde Isabellah till Sverige. Hon är uppvuxen i den lilla landsortsbyn Manga i Kisii-provinsen i västra Kenya. Av en slump kom Isabellah 2002 i kontakt med två svenska orienterare som befann sig i Kenya på grund av sina studier.
Isabellah Amoro hade börjat träna löpning på egen hand ett par år tidigare. Det var oplanerad träning och hon saknade ordentliga löparskor.
Isabellah drömde om att bli en riktigt bra löpare, men visste inte hur hon skulle träna.
2002 gjorde Isabellah sin första tävling. Hon fick en blygsam placering i ett landsvägslopp hemma i Kenya.

Isabellah började sedan med orientering. Eftersom detta är en mycket liten sport i Kenya åkte hon 2004 till Sverige för att lära sig mer om denna nordiska idrott.
I juli det året gjorde hon sin första löpartävling i Sverige. Isabellah kom fyra i Falkenbergs Stadslopp (10 km) på drygt 39 minuter.
– Jag tyckte inte alls att jag sprang bra. Jag ville vinna, berättar Isabellah.

Isabellah, som försökte dra igång orientering i Kenya, kom tillbaka till Sverige våren 2005 för att skaffa sig nya impulser. I hennes program ingick ett studiebesök på orienteringsgymnasiet i Olofström i Blekinge där Lars Andersson arbetar.
Det var för att skjutsa den kenyanska gästen till Olofström som Lars mötte Isabellah på järnvägsstationen i Falköping den 8 maj 2005.
– När jag lärt känna Isabellah lite rådde jag henne att satsa på något annat än orientering, berättar Lars.

FLYTTADE TILL SVERIGE 2006
I januari 2006 flyttade Isabellah hem till Lars i Vilshult i Blekinge. Det var då hon började träna löpning på allvar enligt ett program som Lars lagt upp.
Isabellah är språkbegåvad. Hon talade kisii (språket hennes stam i Kenya talar), swahili (det officiella språket i Kenya) och engelska när hon träffade Lars och har sedan snabbt lärt sig svenska.
Lars Andersson är f.d. elitorienterare. Han debuterade i seniorlandslaget redan som 21-åring.
När en skada satte stopp för fortsatt elitsatsning för den ambitiöse göteborgaren blev han ledare och tränare, först för IFK Göteborg och sedan för B-landslaget. Lars arbetar sedan 12 år som lärare vid orienteringsgymnasiet i Olofström.
– Jag har alltid varit intresserad av konditionsträning, och jag har tränat mycket själv genom åren, berättar Lars, som är välutbildad tränare inom orienteringen.

Isabellah hade en bra fysisk grund när hon som 25-åring flyttade till Sverige. Hon hade sprungit cirka nio mil i veckan hemma i Kenya och började nu träna hårdare och mer planerat.
2006 tränade Isabellah två pass per dag med en vilodag i veckan. Det handlade mest om distanslöpning för att bygga upp kroppen. Ett lättare pass med fartlek och ett lättare pass intervaller ingick dock i träningen. Ett träningspass var sällan längre än 60 minuter.
Sammanlagt blev den 15–18 mils grundträning i veckan.

I maj det året sprang Isabellah GöteborgsVarvet för första gången. Hon kom på 16:e plats med 1.22.47 och var inte alls nöjd:
– Jag hade hoppats på 1.15, men nu inser jag att jag då inte var bättre än 1.22, kommenterar Isabellah.
I oktober 2006 sprang Isabellah – som då fortfarande hette Amoro i efternamn – sitt första maratonlopp. Det blev en överlägsen seger i Växjö Marathon på 2.51.10.
-– Vi hade pratat länge om att springa maraton, berättar Isabellah.
– Jag hade inte kört speciell maratonträning inför loppet i Växjö utan sprang för att känna på hur det var att tävla på maraton.
– Vi hade planerat att jag skulle göra under tre timmar. Jag tyckte det var kul och ville träna mer.

20 MIL i VECKAN 2007
Vid GöteborgsVarvet följande år träffade Isabellah och Lars norskan Kirsten Melkevik Otterbu, som vann loppet på 1.12.38. Isabellah kom på åttonde plats med 1.17.39.
– Otterbu tränade upp till 30 mil i veckan. Vi tog intryck av henens program och ökade träningsmängden, berättar Lars Andersson.
2007 var Isabellah uppe i en träningsmängd av 20 mil i veckan, men fortfarande med relativt lite kvalitetsträning (intervaller, fartlek, backlöpning e.t.c). En vilodag i veckan.

Under 2007 presenterade Isabellah sig på allvar som en mycket duktig löpare när hon inom loppet av den dryg månad vann fyra stortävlingar i Stockholm; Midnattsloppet, Tjejmilen, Stockholm Halvmarathon och Lidingöloppets 30 km.
I oktober bestämde hon sig för att byta klubb från Oskarshamn till Hässelby.

2008 skärpte Lars och Isabellah träningen. Mängden ökades något till drygt 20 mil i veckan, men de tidigare lätta kvalitetspassen ersattes av två tuffa intervallpass varje vecka. Veckans längsta pass var mellan 25 och 33 km. Fortfarande två pass om dagen under sex dagar och en vilodag i veckan.

FÖRSTA SEGERN I STOCKHOLM MARATHON
Efter att ha bott i Sverige i två år var Isabellah nu behörig att tävla i svenska mästerskap. I början av maj var det dags för terräng-SM. Trots att Isabellah på papperet var den klart bästa löparen i damklassen var hon nervös inför sin SM-debut.
Hon tog dock klara segrar på både 4 km och 8 km och var belåten över att ha blivit svensk mästarinna för första gången.
En månad senare blev det ytterligare ett SM-guld när Isabellah debuterade i Stockholm Marathon genom att vinna i utklassningsstil på 2.34.14 i ett lopp som avgjordes i 26 graders värme.
Den 1 augusti kom säsongens fjärde SM-seger. Isabellah var gravid i fjärde månaden när hon i Västerås enkelt vann SM-finalen på 10 000 m på 34.45,46.

Dottern Beyoncé föddes i slutet av januari 2009. Isabellah vilade i fem veckor och hade sedan två mycket lätta träningsveckor.
I mars åkte familjen till Kenya och Isabellah började med distansträning – tidigare än vad läkare rekommenderar att en kvinna ska börja träna efter en förlossning.
– Jag tog det försiktigt och lyssnade hela tiden på kroppen, berättar Isabellah.
I slutet av maj tog Isabellah en ny utklassningsseger i Stockholm Marathon när hon vann på 2.33.52.
Hon vann sedan en rad stora tävlingar i Sverige – däribland SM på 5 000 m och 10 000 m. Isabellah debuterade i landslaget genom att vinna 5 000 m i Finnkampen. Dagen efter tog hon en ny seger i Tjejmilen.
Isabellah noterade svenska rekord på 10 km (32.24) och halv maraton (1.11.35).
Enda bakslaget var en lättare skada som satte stopp för en planerad start i Frankfurt Marathon i oktober. Efter bara ett par veckor var dock Isabellah igång med träningen igen.

13 PASS OCH 24-25 MIL I VECKAN
Under slutet av 2009 ökades träningen till 13 pass i veckan, totalt 24-25 mils löpning. Läs mer om Isabellahs tuffa träningsvecka.
– Isabellah vill hela tiden bli bättre. Det är det som driver henne att träna, berättar Lars.
– Träningen planeras efter den grund som vi lagt under de senaste åren och efter vilken typ av träning som Isabellah gillar.
– Det har aldrig varit någon stress för att snabbt göra goda resultat. Det tar lång tid att bli en duktig löpare. Man måste ha tålamod.

I satsningen för att nå ännu bättre har Isabellah Andersson god stöttning av sin omgivning:

  • Lars Andersson planerar träningen tillsammans med Isabellah. Lars är med på alla träningspass och svarar för vätskeservice under långpassen.
  • Isabellahs syster Silvia är engagerad som barnflicka för dottern Beyoncé och tar hand om henne under träningspassen.
  • Lars och Isabellah har en egen träningscamp några kilometer utanför Eldoret i norra Kenya. I detta område, som ligger på 2 100 m höjd, tränar de flesta av Kenyas många duktiga långlöpare. Isabellah tillbringar vintermånaderna i Eldoret.
  • I Eldoret har Lars engagerat två manliga löpare som hjälper Isabellah hålla tempot under träningspassen

    KROSSADE SVENSKA REKORDET
    Den hårda träningen resulterade i en strålande inledning av 2010. Den 22 januari gjorde Isabellah sitt livs hittills bästa lopp när hon var femma i Dubai Marathon på nya svenska rekordet 2.26.52.
    – Det var ett stort steg mot att nå elitklass, säger Isabellah.
    Närmaste mål för Isabellah är Stockholm Marathon den 5 juni och sedan EM i Barcelona där damernas maratonlopp avgörs den 31 juli.

  • Isabellahs personbästa
    1 500 m: 4.30,27 (Karlskrona 2009)
    5 000 m: 15.45,08 (Malmö 2009)
    10 000 m: 33.32,72 (Malmö 2009)
    10 km landsväg: 32.24 (Hasle, Danmark 2009). Även svenskt rekord.
    Halv maraton: 1.11.06 (Göteborg 2009). Tiden nådd innan Isabellah blev svensk medborgare. Hon satte svenskt rekord med 1.11.35 vid Stockholm Halvmarathon 2009.
    Maraton: 2.26.52 (Dubai 2010). Även svenskt rekord.

  • Isabellahs meriter
    8 SM-guld: 4 km och 8 km terräng samt maraton och 10 000 m 2008, maraton, halv maraton. 5 000 m och 10 000 m 2009.
    Seger på 5 000 m i Finnkampen 2009.
    Seger i Stockholm Marathon 2008 och 2009.
    Femte plats Dubai Marathon 2010
    Seger i Tjejmilen 2007 och 2009.
    Under åren 2007 – 2010 har Isabellah sprungit 76 lopp. Av dem har hon vunnit 54.

  • Mer om The Isabellah Andersson story