2.21.47 av japanskai Asiatiska mästerskapen

På söndagen inleddes asiatiska mästerskapen i Thailand med en prestation i världsklass.
Japans Naoko Takahashi vann kvinnornas maraton på nya asiatiska rekordet 2.21.47.

Med tiden 2.21.47 placerar sig den 26-åriga japanskan på femte plats på kvinnornas världsbästa-lista genom tiderna. Tidigare under 1998 noterade Tegla Loroupe världsbästa med 2.20.47 i Rotterdam Marathon. Prestationen blev omdiskuterad eftersom kenyanskan fick draghjälp av manliga löpare under hela loppet.
När Naoko Takahashi vann söndagens lopp i Bangkok handlade det om ett sololopp och segermarginalen till tvåan Kim Chang, Nord Korea, var nästan en kvart.
Naoko Takahashi vann i mars i år Nagoya Marathon på 2.25.48 och blev den första japanskan att vinna en GP-tävling när hon i maj vann 5000 meter i Osaka på 15.21.15.
Marathonlöpning är en stor sport i Japan. Japanskorna har visat en imponerande elitbredd de senaste åren och har tio löpare som gjort under 2.27.