Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

2.30.39 - Gavelins nya rekord

16:e tjej i världen och bäst i Sverige någonsin. Lena Gavelin fick en fullträff i damernas marathonlopp vid VM i Paris. I ett perfekt genomfört lopp slog hon Evy Palms tidigare svenska bästanotering från 1989 med 26 sekunder. Den nya svenska bästa-noteringen är 2.30.39.

- Jag siktade inte på rekordet eftersom det här var mitt första stora mästerskap, men efter halva loppet så insåg jag att jag hade chansen, berättar Lena Gavelin för Marathon.se.
29-åriga Lena Gavelin från Östersund har under de senaste tre åren utvecklats från en före detta skidåkerska med talang för löpning till en maratonlöperska av internationell klass. Här hemma i Sverige har hon vunnit både Stockholm Marathon och Tjejmilen men har också haft vissa skadeproblem.
Efter att ha passerat halvmaran på 1.13.57 ökade Lena Gavelin farten.
- Jag tänkte på svenska rekordet och det kändes också så lätt, berättar Lena. Det var också skönt att få springa själv och kunna ta ut stegen. För mig som är så lång (1.78, vår anmärkning) är det inte alltid bra att ligga i en klunga.
Mellan 20 och 25 kilometer sprang Lena Gavelin på 17.32 - snabbast av alla. Hon passerade Marie Söderström Lundberg och tog in på täten.
- Jag satsade på att gå ut hårt och hänga på i början, berättade Marie Söderström Lundberg. Lena såg väldigt stark ut när hon passerade mig och jag hade inga möjligheter att hänga på.
Marie Söderström Lundberg såg länge också ut att klara Evy Palms rekord. Marie som löpte mest offensivt av de båda svenska tjejerna under loppets första del tröttnade dock på den sista milen. Trots det noterade Marie sin näst bästa tid någonsin med 2.32.27. En tid som räckte till 26:e plats totalt.
Men även Lena Gavelin tröttnade på slutet:
- Vid 35 kilometer började det bli rejält jobbigt och jag fick kämpa varenda meter. Det var inte förrän jag var inne på stadion som jag var säker på att jag skulle klara rekordet.
På söndagskvällen är det avslutning för den svenska VM-truppen. Fem medaljer är det imponerande svenska facit.
- Det har varit en fantastisk stämning i laget och alla har stöttat och peppat varandra. Det har känts som att vi har blivit en enda stor familj, säger Lena Gavelin.

Fotnot: I maratonlöpning noteras inga officiella rekord eftersom de olika banorna ger olika förutsättningar.
Evy Palms tidigare svenska bästanotering var ifrån London Marathon 1989. Evy Palm var då 47 år!