Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

2.33.23 av Gavelin i Rotterdam

Regerande Stockholm Marathon-mästarinnan Lena Gavelin visade god form när hon på söndagen blev fyra i Rotterdam Marathon på tiden 2.33.23. Serbiskan Olivera Jevtic vann damklassen på 2.25.22, en minut före japanskan Hiromi Ominam.

Direkt efter loppet var inte Lena Gavelin nöjd med sitt näst bästa maratonlopp någonsin.
- Andra säger att jag gjorde ett bra lopp, men jag vet inte, kanske ikväll med lite distans att det kan kännas annorlunda. Fast viktigast är förstås att förbundskapten Ulf Karlsson tycker att det var ett bra lopp.
Lena vann ju Stockholm marathon förra året, men fick en utmattningsfraktur som stoppade starten i EM. Hon kom igen i höstas då hon sprang på 2.33 i Frankfurt.
- Tredje loppet i rad på 2.33, konstaterar Lena och funderar vidare om loppet i Rotterdam:
    - Det kändes bra fram till halva loppet . Jag hade 1.15.30 och tyckte nog att jag skulle kunna hålla den farten, men sedan sprang jag ifrån klungan och blev ensam och ganska snabbt blev det väldigt jobbigt.

Marathonloppen i Rotterdam och London arrangeras oftast samma söndag i april och konkurrensen mellan arrangörerna har ofta varit hård och prestigen stor om vilket som är det snabbaste loppet.
I Rotterdam har flera världsbästanoteringar noterats under åren, men just nu har London de bästa tiderna i världen för både män och kvinnor.
Trots att det kanske var lite för vamt på söndagen i Rotterdam med 17-18 grader och solsken så svarade kenyanen William Kiplagat för helgens snabbaste maratontid. Kiplagat vann på 2.07.52 före fjolårssegraren Josephat Kiprono (2.07.52).

Lena Gavelin hade sällskap av under del av loppet av Hässelbys Fredrik Svanfeldt som sprang i mål på 2.35.45. Fjolårets EM-deltagare Susanne Johansson hade 2.49.