2.39.50 av Willix - fyra i Turin

Samtidigt som jättemarorna i London och Rotterdam arrangerades även Turin Marathon i Fiats hemstad i nordvästra Italien.
Helén Willix försvarade de svenska färgerna med den äran, slutade fyra på nya personliga rekordet 2.39.50.

- På presskonferensen före loppet undrade jag vad jag hade här att göra när de andra pratade om tider på 2.23-2.25, berättar Heléne Willix från Turin.
- Det kändes tungt hela första halvan. Loppet var inte alls så lätt som jag hade trott, men de hade sagt i förväg att man inte skulle bry sig om tiden halvvägs, att vi skulle få "negative splits".
Så långt hade Turin Marathon klättrat från startens 234 meter till en bit över 300 meter över havet. Nu väntade ett lååångt nedförslut fram till målet. Dessutom var väderförhållandena utmärkta, klarblå himmel och temperaturen stigande mot 15 grader efter en kylig morgon och ett par råa dagar med regn.
- När jag kom till 27 kilometer fick jag stöd av min man Stephan. Han berättade att jag låg sjua och då blev jag peppad.
Flera av de så sturska topplöperskorna hängde inte med Heléne. Några klev till och med av och Spårvägstjejen kunde klättra upp till fjärde plats i mål, tio sekunder under den hett eftertraktade 2.40-gränsen. Det innebar också 2.500 euro i prispengar, vilket motsvarar ungefär 22.000 kronor.
- Jag är jättenöjd! Trots att det kändes så tungt kunde jag springa så fort, säger Heléne vars tidigare personliga rekord var från fjolårets London Marathon, på 2.40.
- Jag hörde nu om Radcliffes lopp, visst hade det varit kul att vara med, men den här konkurrensen kändes lite lättare! Det var en bra genomkörare. Nu är jag pigg och fräsch, det ska rulla fram till Stockholm Marathon, sammanfattar Heléne från vårsolen längs med floden Po i Turin.

Resultat Turin Marathon
Kvinnor
1. Stine Larsen, Norge, 2.27.12
2. Maura Viceconte, Italien, 2.29.13
3. Margaret Atodonyang, Kenya, 2.32.19
4. Heléne Willix, Spårvägen, 2.39.50

Män
1. Daniele Caimmi, Italien, 2.10.08
2. Ottavio Andriani, Italien, 2.11.53
3. Moses Tayo, Etiopien, 2.12.54

Hela resultatlistan publiceras under måndagen på loppets hemsida