Abraham grillade sig till SM-guldet

Abraham Adhanom har grillat färdigt och är först i mål i SM-milen på onsdagskvällen. Åttonde individiuella SM-gulden för Eskilstuna-löparen.

Träkolsgrillarna gick varma i Rålambshovsparken i den sköna försommarkvällen. En skön avslutning på den nya löparfesten STHLM10 med drygt 3000 deltagare. Tidigare på kvällen presenterade sig dagens grillmästare: Abraham Adhanom, Eskilstuna FK körde slut på konkurrenterna.
– Abraham gör små ryck hela tiden som är svåra att följa, han är verkligen jättejobbig att springa mot, säger tvåan Mikael Ekvall, Strömstads LK.

Kampen om SM-medaljerna på 10 kilometer i STHLM10 med SM-milen blev en hård uppgörelse. David Nilsson, Högby, Mikael Ekvall och Abraham Adhanom drog direkt iväg. På den långa rakan längs Norr mälarstrand från starten vid Rålambshovsparken skruvade först Mikael upp tempot, men strax gick Abraham upp i täten och började sin grillning. 

–Jag drog första kilometern men sedan gick han upp och gjorde ett ryck men sedan lade han sig bakom mig igen när jag kom ikapp och så var det hela första fem kilometerna, berättar Mikael Ekvall.

Genom gamla stan och  genom Slussen fortsatte grillningen. 
– Sedan gjorde han ett jädra ryck vid fem. Jag släppte då,

David Nilsson kämpade sig ikapp längs Söder mälarstrand och uppför Västerbron var Ekvall ifatt igen. Utför bron gick det snabbt med alla tre löparna tillsammans igen. Ekvall tog initativet igen, men med en kilometer kvar hände det igen:
– Han gjorde ett jädra ryck och fick fem sekunder som han håller i mål. säger Mikael Ekvall.
Den eritreranske Eskilstunalöparen tog nu sitt åttonde SM-guld. Han har tidigare vunnit 5000 och 10000 meter på bana, korta och långa banan i terräng samt halvmaraton.
– David och Mikael sprang bra, mycket bra, ett bra lopp idag, berömde den leende eskilstunalöparen.

Det är tredje året som det delas ut SM-medaljer på landsväg 10 km. Friidrottsförbundet satsade de två första åren på att göra ett breddlopp kring arrrangemanget under namnet SM-milen. Efter två år i Malmö med lite svalt intresse har man i år valde man i år att samarrrangera loppet med nya STHLM10. 
Trots hård konkurrens av andra millopp i Stockholm så smlade första upplagan av STHLM10 närmare 4000 löpare. Intresset för millopp verkar vara omättligt. I förra veckan ordnades under två dagar Blodomloppet med totalt 19300 löpare. I lördags avgjordes Söder runt med tusen deltagare.

Resultat SM-milen, herrar: 

1) Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, 29:50
2) Mikael Ekwall, Strömstad LK, 29:55
3) David Nilsson, Högby IF, 30:09
4) Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, 30:41
5) John Börjesson, Ullevi FK, 30:45
6) Haben Idris, Hässelby SK, 30:47
7) Andreas Åhwall, Hässelby SK, 31:15
8) Alexander Söderberg, 1988 Spårvägens FK, 31:19

Alla resultat i SM-klasser och i STHLM10