Lika som bär: Varvet och Stockholm Halvmarathon

Olika städer men samma distans. Stockholm Halvmaraton och GöteborgsVarvet har mycket gemensamt.

Båda banorna har fina miljöer och vyer. Även banprofilerna påminner om varandra.
GöteborgsVarvet och Stockholm Halvmarathon har många likheter.
Lika som bär?
– Visst finns det slående likheter, säger löptränaren Lorenzo Nesi som själv sprungit Sveriges största halvmaror många gånger och som hittat detaljerna som gör Stockholmsbanan något snabbare.

Av ren tilfällighet påminner banprofilerna i GöteborgsVarvet och Stockholm Halvmarathon om varandra. GöteborgsVarvets bana har något större höjdskillnader med Älvsborgsbrons 60 meter som högsta punkt men karaktärerna på de båda banorna är snarlika:

  • Första sju kilometerna bjuder på backar som tar ner farten.
  • Efter sju kilometer kommer ett långt flackt parti.
  • Vid 17-18 kilometer, när benen börjar tröttna kommer tuffa motlut.

– Våra löpare brukar göra något snabbare tider i Stockholm Halvmarathon än i GöteborgsVarvet, säger Lorenzo Nesi som är tränare för ett 50-tal löpare i FK Studenterna.

Ofta brukar coacher tala om att hålla jämn fart. Det gäller dock varken i GöteborgsVarvet eller i Stockholm Halvmarathon.
Det gäller att det lugnt de första kilometerna, inte följa med i startrusningen. Första kilometerna kan gärna gå 5-10 sekunder långsammare än den tänkta snitttiden.

I GöteborgsVarvet kommer efter startrusningen Säldammsbacken efter drygt två kilometer. En brant och ganska lång backe som ofta glöms bort i GöteborgsVarvet där broarna får stort fokus. Tipset är att ta det lugnt uppför backen efteråt rullar det på lite utför in i Majorna och då kan det vara läge att öka farten.


– Nyckeln i Stockholm till en bra tid är att ha pigga ben efter den första milen. Sedan följer snabba sju kilometrar. Det är nästan helt flackt på Norr och Söder Mälarstrand och endast några svängar vid Tegelbacken, Gamla stan och Slussen. Här kan man chansen att trycka på och öka farten.

GöteborgsVarvet har motsvarande flacka sträcka på Hisingssidan efter sju kilometer men banan innehåller fler skarpa knixar.
– En annan sak som kan vara besvärande i Göteborg är vinden eftersom man är så utsatt både på Älvsborgsbron och Göta Älvbron, säger Lorenzo Nesi. Å andra sidan brukar det vara ett publikstöd i Göteborg som inte finns i så många lopp.

Världsklass: Rundningen av Poseidon-statyn och fontänen på Götaplatsen är verkligen mitt i Göteborg.
Världsklass: Målgången i Stockholm Halvmaraton mitt framför Riksdagshuset med slottet i bakgrunden är verkligen mitt i Stockholm.
Med sina fina vyer och miljöer håller både GöteborgsVarvet och Stockholm Halvmarathon världsklass.

De sista kilometerna både i Stockholm och i Göteborg kommer sugande motlut. I Göteborg någonstans vid Övre Husargatan efter 18 km. I Stockholm upp från Hornstullstrand och uppför Tanto upp mot banans högsta punkt på Götgatan.
– I de sugande motluten är det svårt att hålla farten och jag räknar med att det kan gå tio, femton, ja kanske 20 sekunder långsammare per kilometer, säger Lorenzo Nesi.

Såväl i Göteborg som i Stockholm bjuder avslutningarna på möjlighet till en bra slutkilometer.
– i Stockholm gäller det att ha med sig farten och inte bromsa och springa för mycket på hälarna i Götgatsbacken ner mot Slussen och ut på Skeppsbron. Tittar man på banprofilen bör det vara snabbaste kilometern men eftersom den kommer när man nästan sprungit två mil så är det inte tufft att kunna springa på.

Varken GöteborgsVarvets eller Stockholm Halvmarathons bana anses vara bland de snabbare.
Optimalt är rakt och flackt men det är antagligen i långa loppet viktigare att banan bjuder på omväxlingar, fina vyer och miljöer och där håller både GöteborgsVarvet och Stockholm Halvmarathon världsklass.

Delar av artikeln publicerad 2012.

Mer om GöteborgsVarvet 2016