Äntligen vår – shortsvädret är här!

Jakob Böhm vann Varvetmilen i Borås på 2018.

Här är ett tecken på att löparvåren är här. Veckan efter att han blev 235:a i Vasaloppet har Jakob Böhm bytt skidor mot löparskor. I bara shorts vinner han söndagens Varvetmilen i ett nollgradigt Borås.
– Jag har en fyragraders gräns för att bara springa i linne, säger Jakob som i söndags i alla fall hade dragit på sig underställströjan.

Senvintern 2018 har gjort att det blivit en kall start på löparsäsongen. Nollgradigt, is och snö i vårens första lopp.
– Många motionärer har nog för mycket kläder på sig, säger Jakob. Jag skulle inte kunna springa i tajts, det blir för varmt.
Men så alstrar också en elitlöpare mycket värme.
– Det är maxinsatts när man springer 10 kilometer, säger Jakob som vann 10 kilometers-loppet i Borås på 33.12.
Detta alltså bara en vecka efter att ha blivit 235:a i Vasaloppet på 4.58.
– Men mina vader… jag kan nästan inte gå… men det är ändå bättre nu än förut då jag inte sprang under vintern utan bara åkte skidor. Då fick jag alltid problem med benhinnorna och fick plåga mig svårt i Göteborgsvarvet.
– För två år sedan bestämde jag att dra igång löpningen även vintertid. Jag försöker träna varje dag. Det blir två till tre löppass i veckan, något styrkepass och skidor.

Hade det inte varit bra med tajts, benvärmare eller långa strumpor?
– Nej, är det tävling är det bara att köra, säger Jakob som också hade plockat fram sina Salming Race, en helt slät lätt tävlingssko.
– Jag kör med dem året runt i landsvägslopp, i terräng brukar det istället bli Salomon S-Lab Sense.
Skidor och löpning är en kombo som funkat bra för Jakob. Faktum är att han hävdar sig ännu bättre löpmässigt. I Göteborgsvarvet brukar han hamna på topp 50-70, bästa tiden är 1.13.26.
– Löpare verkar ha mer skador än skidåkare så det kan vara en anledning till att åka skidor. Även om det under sommarhalvåret är löpning som gäller blir det också rullskidor någon gång i veckan.

Loppet i Borås är ett av Göteborgsvarvets seedningslopp som numera heter Varvetmilen. Under våren arrangeras de på tolv platser. Nya lopp för 2018 är Varvetmilarna i Danderyd, Jönköping, Lidköping, Malmö och Uppsala.
Förutom att det är en chans att testa formen kan också löparnas tider hjälpa till att säkra en startposition längre fram i startleden i Göteborgsvarvet den 19 maj.