Aregawi tillgänglig för landslaget

Hyllad 2013: Areba Aregawi vann VM-guld på 1500 meter i Moskva.

​Abeba Aregawi är återigen tillgänglig för landslagsuppdrag. Det beslutade Svensk Friidrotts förbundsstyrelse vid ett styrelsemöte på tisdagen.
– Hon har nu uppfyllt de krav vi ställde på henne i somras då förbundsstyrelsen stängde av henne från landslaget. Bland annat har hon genomgått vår antidopingutbildning och det test vi kräver, säger Björn O. Nilsson, ordförande i Svensk Friidrott.

Hon har nu uppfyllt de krav vi ställde på henne i somras då förbundsstyrelsen stängde av henne från landslaget. Bland annat har hon genomgått vår antidopingutbildning och det test vi kräver, säger Björn O. Nilsson, ordförande i Svensk Friidrott.

Aregawi har varit fri att tävla sedan 14 juli 2016 men har sedan 17 juli varit avstängd för landslagsuppdrag. Anledningen till förbundsstyrelsens beslut då var att Aregawi brutit mot landslagets interna regelverk, att man krävde att hon skulle genomgå landslagets antidopingutbildning och att man ville utreda osäkerheten kring Aregawis medicinska och idrottsliga status och miljö. 

– Nu kommer Abeba att precis som alla andra bli uttagen på idrottsliga meriter. Det kräver att hon måste tävla och göra resultat som är tillräckligt bra för att bli uttagen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Areba Aregawi blev svensk medborgare 2012 och fick 10 december det året godkännandet från Internationella Friidrottsförbundet representera Sverige. Areba vann sommaren VM-guld på specialdistansen 1500 meter och har fram till avstängningen tillhört världseliten. Senast Abeba Aregawi tävlade i landslaget var i Finnkampen i Stockholm 13 september 2015. Aregawi kommer inte att tävla under inomhussäsongen 2017 och hon tränar nu i Etiopien.

– De indikationer jag har fått från Aregawi är att hon har ambition att komma tillbaka i internationell mästerskapsform i sommar. Det ska bli intressant att följa hennes väg framöver, säger förbundskapten Karin Torneklint.
 


Fakta fallet Abeba Aregawi

  • 29 februari: IAAF och Svensk Friidrott stänger tills vidare av Aregawi under utredning för misstanke om dopingförseelse.
  • 9 mars: Aregawis b-prov bekräftas positivt och visar spår av meldonium. RF:s dopingkommission tar över ärendet för utredning och beslut om bestraffning.
  • 10 mars: Svensk Friidrott presenterar ett förstärkt antidopingprogram med åtta huvudpunkter där bland annat ett antidopingkörkort för landslagsaktiva och ledare blir ett krav.
  • 14 juli: RF:s dopingkommission återkallar sin anmälan om dopingbrott för Aregawi och hon är fri att tävla igen.
  • 17 juli: Svensk Friidrotts styrelse stänger av Aregawi för landslagsuppdrag tillsvidare för att hon brutit mot landslagets interna regelverk.
  • 17 januari: Svensk Friidrotts styrelse beslutar att Aregawi är tillgänglig för landslagsuppdrag igen då hon uppfyllt de krav styrelsen ställt.