BAMM-arrangör startar eget

Klassiska äventyrsloppet BAMM är populärare än någonsin och det 20:e loppet som avgörs i sommar blev fullt redan i höstas. Men IFK Kiruna som haft huvudansvaret för arrangemanget startar nu ett eget lopp med samma koncept veckan efter - Kiruna Extreme.

BAMM kommer att genomföras som planerat. Vi kan bara tacka IFK Kiruna för samarbetet och önska dem lycka till med sitt arrangemang.

I åtta år har IFK Kiruna tillsammans med Björkliden fjällby arrangerat Björkliden arctic mountain marathon, BAMM. När det i höstas var dags att skriva ett nytt treårigt samverkansavtal kom man helt enkelt inte överens med nya ägarna Lapland resorts om de ekonomiska villkoren.
Intresset för BAMM har bara ökat de senaste åren och är nu rekordstort. Trots att man har plats för omkring 700 deltagare så fylls startplatserna väldigt fort och kölistorna är långa.
När IFK Kiruna tog över tävlingen för sju år vände man man deltagartrenden och intresset för loppet som var dalande. Det ursprungliga konceptetet från 1994 har renodlats och det är också det konceptet som IFK Kiruna lanserar i sin nya tävling Kiruna Extreme.

Området i Kiruna Extrme kommer att växlas varje år. I år är tävlingsområdet Abiskofjällen och 2014 Kebnekaise. Arrangörerna har satt ett maximum antal av 100 lag.
– Det är samma stab av funktionärer från IFK Kiruna som i sju år framgångsrikt arrangerat Björkliden Arctic Mountain Marathon, BAMM, och som nu vill utveckla tävlingsformen i Kirunafjällen, säger tävlingskommitténs ordförande Peter Niemi som själv är en flitig deltagare i fjällmaratontävlingar och långlopp.

– Bamm kommer att genomföras som planerat, säger säger Anders Fredriksson, sportchef på Lapland resorts som i år utökar BAMM-konceptet med en vintervariant i maj.
– Vi kan bara tacka IFK Kiruna för samarbetet och önska dem lycka till med sitt arrangemang.