Bästa löparna saknas i Finnkampen

Utslagna efter duellen om SM-guldet på 10000 meter. Varken Mustafa Mohamed eller Mikael Ekvall springer Finnkampen i helgen, utan prioriterar andra lopp i september.

Kommande helg avgörs den prestigefyllda Finnkampen i Tammerfors. Direktsändning som vanligt i SVT, men utan Sveriges bästa löpare på 5 000 meter och 10 000 meter. Förbundskaptenen Karin Torneklint har fått en rad återbud och har fått fylla ut laget med löpare som placerade sig en bit ned i resultatlistan vid SM.

På herrsidan saknas Mustafa Mohamed och Mikael Ekvall som bjöd på den mest intressanta duellen under den gångna helgens SM-tävlingar när de nästan sprang dött lopp på 10 000 meter.

Båda skulle i normala fall vara givna att dubblera 5 000 och 10 000 i Finnkampen. Nu kommer istället Mustafa och Mikael att få följa landskampen via TV.

  • Mustafa Mohamed känner sig sliten efter en lång säsong och vill inte riskera en skada genom att springa fler banlopp.
  • Mikael Ekvall, som blev mycket besviken över att inte ha blivit uttagen på maraton till OS, siktar närmast in sig på Berlin Marathon den 25 september. Han vill nu få möjlighet att träna inför detta lopp istället för att tävla i Finnkampen.
  • Olle Walleräng, som var fjärde bäste svenska medborgaren på 10 000 m i SM, har tackat nej eftersom han känner sig sliten.

I damlaget saknas främst Isabellah Andersson och Sarah Lahti.

  • Isabellah Andersson, som vunnit sex SM-guld på 10 000 meter sedan 2008 och dessutom tagit flera segrar i Finnkampen, har inte tävlat på bana i år. Hon koncentrerar sig istället på landsvägslöpning.
  • Sarah Lahti, som noterat två svenska rekord på 10 000 meter i år och som vann SM-guldet på 5 000 meter i utklassningsstil, känner sig även hon sliten och har av sin sjukgymnast blivit rekommenderad att inte göra fler banlopp i år. Torneklint hade hoppats på en dubblering 5 000 meter och 10 000 meter av den talangfulla junioren, som istället tackat nej till att deltaga i landskampen.

– Tråkigt att tvingas tacka nej, för Finnkampen är en härlig tävling. Men nu ligger den fel i säsongen för mig, säger Sarah Lahti.

Istället blir det nu följande svenska uppställningar på de längsta distanserna i Finnkampen:
Herrar
5 000 meter: Suldan Hassan, Ullevi, Jonas Leanderson, Malmö och Staffan Ek, Huddinge.
10 000 meter: David Nilsson, Anton Danielson,Malmö och Andreas Åhwall, Hässelby.

Damer
5 000 meter: Meraf Bahta, Hälle, Maria Larsson och Cecilia Norrbom, Spårvägen.
10 000 meter: Malin Liljestedt, Spårvägens och Louise Wiker, Hässelby. Den tredje platsen är än så länge vakant

Hela det svenska laget i Finnkampen.

Tävlingarna i Tammerfors

När Finnkampen avgörs i Finland har landskampen normalt genomförts i Helsingfors Olympiastadion som är Finlands publikmässigt största idrottsarena med plats för 40 000 åskådare (endast sittplatser). Helsingfors Olympiastadion, som invigdes 1938, byggdes för OS 1940. Detta OS blev dock inställt på grund av. andra världskriget. Istället fick Helsingfors OS 1952.

Olympiastadion kommer att renoveras under åren 2016-2018. Kostnaden beräknas bli 209 miljoner Euro (2 miljarder kr). Det betyder att även Finnkampen 2018 kommer att avgöras någon annan stans än i Helsingfors.

I år är alltså Finlands tredje största stad Tammerfors värd för Finnkampen. Ratina stadion i Tammerfors är en arena för fotboll och friidrott med plats för 16 800 sittande åskådare. SVT sändercsom vanligt Finnkampen. Kommentatorer: Jacob Hård, Anders Gärderud och Mikaela Ingberg. Programledare André Pops, expert Kajsa Bergqvist.  SVT sänder Finnkampen direkt lördag kl 16.00-19.30 i SVT2 och söndag kl 12.30-16.15 i  SVT2.